Oppdretter dømt til å betale etter salg av syk hund

30/11/2024 06:01

Hanne

NYHETER
foto: JulieJuly / Shutterstock
foto: JulieJuly / Shutterstock
Dyrebeskyttelsen Norge mottar stadig flere klager fra valpekjøpere som opplever at hundene de har kjøpt, utvikler alvorlige arvelige lidelser.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Dette til tross for at forbrukerkjøpsloven skal sikre kjøperne en frisk valp. I sommer ble en oppdretter dømt til å betale erstatning til en valpekjøper etter at en hund måtte avlives grunnet alvorlige helseproblemer. Det skriver Dyrebeskyttelsen i en pressemelding.

Alvorlig arvelig sykdom førte til erstatning
Saken, som ble behandlet i Østre Innlandet Tingrett, omhandlet en bulldog som utviklet kronisk hofteleddsdysplasi og forkalkninger i ryggsøylen (spondylose). Lidelsene medførte store smerter for hunden, som måtte avlives bare tre år gammel. Retten konkluderte med at hundens helsetilstand representerte en vesentlig mangel etter forbrukerkjøpsloven.

I dommen står det:
"En hund med kronisk og alvorlig hofteleddsdysplasi og spondylose med tilhørende store leddsmerter, og som kun lever i tre år, er ikke en normalt forventet frisk hund."

Oppdretteren ble dømt til å betale tilbake hele kjøpsprisen for hunden, i tillegg til saksomkostninger.

Oppdrett anses som næringsvirksomhet
Dommen slår fast at oppdrett og salg av hunder kan anses som næringsvirksomhet, selv om oppdretteren ikke er registrert som næringsdrivende. I dette tilfellet dreide det seg om en oppdretter som hadde hatt ett kull i året i gjennomsnitt over 15 år. Dette viser at også småskala oppdrett kan omfattes av reglene i forbrukerkjøpsloven.

Et viktig signal til oppdrettere
Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, mener dommen sender et viktig signal til både valpekjøpere og oppdrettere.

"Denne dommen er svært viktig. Jeg håper flere valpekjøpere nå tør å stille krav til oppdrettere som avler syke hunder. Det skal ikke lønne seg å drive avl som fører til unødvendige lidelser. Forbrukerne har heldigvis juridisk beskyttelse, selv om dyrene i seg selv ikke har tilstrekkelig vern", sier Roaldset.

Hun peker på behovet for strengere regler og bedre beskyttelse av hunder:
"Vi ser fram til at forskriften for hundeavl, som snart skal ut på høring, kan bidra til å modernisere hundeavlen og styrke hundenes rettsvern. Målet er at arvelige sykdommer blir unntaket snarere enn regelen", sier Roaldset.

Økende problem for flere raser
Ifølge Dyrebeskyttelsen Norge gjelder slike saker mange ulike raser. De håper at dommen vil føre til økt bevissthet blant både oppdrettere og valpekjøpere, slik at det blir mindre rom for uansvarlig avl i fremtiden.