Det er nå 10 år siden Malaysia Airlines flight MH370 forsvant sporløst, kort tid etter at det hadde tatt av fra Kuala Lumpur på vei til Beijing.
Flymysteriet har fascinert og forundret både publikum og eksperter i årevis, da det ikke er funnet konkrete spor etter de 239 menneskene om bord.
Til tross for omfattende leteaksjoner i Det indiske hav som dekker store områder, har flyet aldri blitt funnet og dets skjebne er usikker.
Ny forskning fra University of Cardiff i Wales gir imidlertid nytt håp for å avdekke hva som skjedde med MH370.
Forskerne hevder å ha plukket opp et seks sekunders signal ved hjelp av hydrofoner – undervannsmikrofoner – som kan avsløre flyets posisjon. Signalet ble registrert like før ulykken, og kan ifølge forskerne være nøkkelen til å finne vraket.
Usama Kadri, en av forskerne bak studien, forklarer at et 200 tonn tungt fly som krasjer i havet med en hastighet på 200 meter per sekund, vil skape en energifrigjøring som ligner på et lite jordskjelv.
Et slikt energisignal kan detekteres av hydrofoner som ligger tusenvis av kilometer unna.
– Det energiutslippet må være stort nok til å bli oppdaget av hydrofoner, sa Kadri, ifølge Independent.
Signalet kan ha blitt plukket opp
Forskerne mener at hydrofonstasjonene ved Cape Leeuwin på vestkysten av Australia og Diego Garcia i Det indiske hav kan ha fanget opp signalet. Signalet ble imidlertid bare registrert av stasjonen i Cape Leeuwin, noe forskerne synes er merkelig.
For å teste teorien skal forskerne bruke en metode som tidligere har blitt brukt for å finne en sunket argentinsk ubåt.
Ved å detonere granater med samme energifrigjøring som det styrtende flyet i det bestemte området, håper de å generere et lignende signal. Hvis signalene stemmer, kan det gi en nøyaktig posisjon for MH370-vraket.
Det har vært mange teorier rundt MH370s forsvinning, og en offisiell rapport fra 2018 indikerte at flyets kurs ble endret manuelt av noen om bord.
Herunder kan du se traileren til dokumentaren om flyet som Netflix har: