Påsken er høyrisikotid for brannskader: Dette må du for all del ikke gjøre hvis uhellet er ute

18/04/2025 06:59

Yvonne

NYHETER
Foto: Tuva Marie Grimsrud Prøis, Brannvernforeningen
Nesten 3.000 barn under ti år ble brannskadd i Norge i fjor. Brannvernforeningen advarer om økt risiko i påsken.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Ferier som påsken betyr mer tid hjemme, mer matlaging, levende lys, bålpanner og varm drikke. Alt dette øker risikoen for brannskader, særlig når små barn er i nærheten og vante rutiner settes til side.

"Det skal ikke mye til. En barnelue som kommer for nært flammene, en nysgjerrig hånd som tar på en glovarm grillrist, eller et krus med varm drikke som velter i fanget. Det kan føre til alvorlige skader, og små barn er spesielt utsatt fordi huden deres er tynnere og kroppen mindre", sier Monica Varan, konstituert administrerende direktør i Brannvernforeningen.

Hun advarer mot at påsken er risikotid og at tallene viser at 1 av 4 brannskadde er små barn.

Brannvernforeningen understreker at det ikke handler om å skape frykt, men bevissthet.

"Brannskader gjør vondt. De kan kreve langvarig behandling og setter ofte dype spor, både fysisk og psykisk. Men mange av disse ulykkene kan forebygges, og det er nettopp det påsken gir oss en anledning til å snakke om", sier Varan. 

Dette skal du huske hvis uhellet er ute:
Skulle en brannskade likevel oppstå, er rask førstehjelp avgjørende. Da gjelder 20/20-regelen:

Kjøl det skadde området med lunkent vann – cirka 20 grader – i 20 minutter.

"Ikke bruk iskaldt vann, salver eller kremer. Ren, temperert vannstråle er det beste førstehjelpstiltaket ved en brannskade. Det kan redusere både smerte og skadeomfang", sier Varan.

Totalt ble det rapportert 11.959 brannskadetilfeller i Norge i 2024. Barn i alderen 0–9 år var den klart største aldersgruppen med 2.785 tilfeller.

Tallene er hentet fra Helsedirektoratet og omfatter alle rapporterte brannskader i Norge som er behandlet av fastlege eller legevakt i 2024