Det melder NRK etter Vatikanet har kommet med nyheten.
Han sovnet inn etter lengre tids sykdom. Dødsfallet ble offentliggjort 21. april av kardinal Kevin Ferrell. Dagen før hadde paven deltatt i et privat møte med USAs visepresident J.D. Vance, og overrasket også mange med en kort opptreden under påskemessen i Peterskirken, til tross for nylig sykehusinnleggelse grunnet lungetrøbbel.
Pave Frans, født Jorge Mario Bergoglio i Buenos Aires i 1936, ble valgt til pave 13. mars 2013, etter at pave Benedikt XVI trakk seg tilbake. Han var den første ikke-europeiske paven på over 1300 år, og valgte navnet Frans – trolig inspirert av Frans av Assisi, kjent for sitt forsvar for de fattige og kritikk av materialisme.
Med pave Frans fikk den katolske kirken en leder som skilte seg ut med sin enkle livsstil. Han valgte å bo i et beskjedent leilighetskompleks i Vatikanet i stedet for den tradisjonelle paveboligen, og brukte en enkel Fiat som transportmiddel. Tidlig i sin pavegjerning ble han ansett som mer liberal enn sine forgjengere, særlig i spørsmål knyttet til skilsmisse, homofili og bruk av prevensjon.
Før han ble pave, ledet han jesuittordenen i Argentina mellom 1973 og 1979. Under militærdiktaturet ble han kritisert for sin moderate linje, men etter overgangen til demokrati arbeidet han aktivt for å hjelpe de fattige og styrke kirkens sosiale tilbud. Som pave videreførte han dette engasjementet og tok et tydelig standpunkt i kampen mot fattigdom, krig og klimaendringer.
Han markerte seg spesielt før klimatoppmøtet i Paris i 2015, da han publiserte en encyklika som kritiserte utnyttelsen av naturressurser og støttet bindende klimaavtaler. I 2023 advarte han i et nytt skriv om at mange av skadene på jorden allerede var uopprettelige.
Pave Frans brukte også sin stemme i globale konflikter, og var en tydelig kritiker av Israels bombing av Gaza og stormaktenes passivitet i arbeidet for varig fred. Han tok også avstand fra Donald Trumps migrasjonspolitikk og massedeportasjoner.
Hans åpne og folkelige stil gjorde ham svært populær blant folk, også utenfor den katolske kirken. Samtidig skapte hans holdninger uro internt blant mer konservative krefter i kirken, som fryktet teologiske og organisatoriske endringer.
Nå starter prosessen med å velge en ny pave. 252 kardinaler vil samles i det Sixtinske kapell til konklave, hvor de vil diskutere og stemme frem pavens etterfølger. Fram til en ny pave er valgt, vil svart røyk stige fra skorsteinen. Når valget er gjort, varsles det med hvit røyk – et symbol for en ny æra i den katolske kirke.