Internett er et sted hvor barn kan snakke med jevnaldrende. Det er et sted hvor de kan finne timer med underholdning i form av spill og YouTube-videoer. Men det er også et sted hvor mange skumle typer er gjemt.
Nettopp derfor er det viktig at du som forelder jevnlig snakker med barnet ditt om hva de gjør på nettet. Dette har fått det danske politiet til å dele en klar oppfordring på det sosiale mediet X.
– Mye kan skje på nett. Husk å snakke med barnet ditt om det. Spør også om opplevelser og venner i det virtuelle livet, står det i et innlegg på sosiale medier.
Ifølge Ekstra Bladet blir stadig flere barn utsatt for både økonomisk og seksuell utpressing på internett. Dette skjer med barn og unge helt ned i 12-årsalderen, som i gjennomsnitt også bruker stadig mer tid på nett.
Det viser en rapport som nylig ble publisert av Redd Barna. Her opplever de også at stadig flere barn og unge ringer Sletterådgivningen.
Anbefalingen fra Nordjyllandspolitiet i Danmark er at foreldre blir flinkere til å spørre om hva barna gjør på nett. De oppfordres blant annet til å spørre om hva de gjør og hvem de snakker med i det virtuelle livet.
På politiets nettsider er det delt en rekke gode råd om hvordan foreldre kan forebygge digital kriminalitet. Dette inkluderer alt fra grooming og digitale sexovergrep til ulike former for utpressing.
De skriver for eksempel at det er viktig å lære barna at de skal være kritiske til hvem de skriver med på nett. I tillegg sier de at du aldri skal sende penger, bilder eller personlig informasjon til en person du ikke vet hvem er.
Som forelder bør du også lære om appene, spillene og sosiale medier som barnet ditt bruker, ifølge politiet. På den måten kan du bedre snakke med barnet om hva som skjer.
Hvis du viser en genuin interesse for hvor barnet ditt befinner seg, vil de også være mer sannsynlig å snakke om det. Dette kan dere for eksempel gjøre ved å spille et spill sammen eller lignende.
Dersom du som barn eller ungdom opplever at du blir utsatt for digitale krenkelser, skal det alltid politianmeldes. Hvis du er forelder til et barn som har vært utsatt for det, gjelder selvfølgelig det samme.