Professor advarer: Dette blir den neste krigen i Europa

12/09/2022 08:21

Emma

NYHETER
Foto: NTNU
Foto: NTNU
Ifølge professoren som er ekspert på internasjonal politikk, ligger en ny konflikt og lurer under overflaten i det europeiske kontinentet.

Akkurat nå er det primære sikkerhetsfokuset i Europa på Ukraina og spesielt Russland, som har vært i krig med Ukraina i mer enn 6 måneder.

Men dette er ikke det eneste stedet hvor det er en sikkerhetsspenning, og hvis du tror på en norsk professor, er en ny konflikt i Europa ikke urealistisk.

En væpnet konflikt mellom Tyrkia og Hellas kan selvsagt bli Europas neste militære konflikt. Det kan tenkes - og det har vært tenkelig en stund, sier NTNU-professor Jo Jakobsen, ekspert på internasjonal politikk, til Dagbladet.no.

Onsdag sendte den greske regjeringen et brev til både NATO, FN og EU. Den forklarte at det svært spente forholdet mellom de to nasjonene til slutt kunne føre til en væpnet konflikt på europeisk jord.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har nylig kommet med flere uttalelser som kan tolkes som en invasjonstrussel, som anklager Hellas for å okkupere greske øyer og trakassere tyrkiske fly.

Hellas har derimot sagt at de er klare til å forsvare sin suverenitet.

Jo Jakobsen mener derfor at konflikten mellom Hellas og Tyrkia, som han omtaler som «erkefiender», må tas svært alvorlig.

Et av stridspunktene er uenighet om de maritime grensene til det østlige Middelhavet, der begge land håper å utvinne store gassforekomster.

Området ligger nær flere greske øyer, men ligger også nærmere det tyrkiske fastlandet enn det greske fastlandet. På tirsdag beskyldte Erdogan Hellas for å bryte tyrkisk luftrom og advarte om at Tyrkia vil gjøre «det som er nødvendig» når tålmodigheten renner ut.

Erdogan sa også at Tyrkia var klar til å «gå ned dit plutselig en natt», en setning Erdogan tidligere hadde brukt da han truet med militær intervensjon.

Nettopp derfor mener Jakobsen at uttalelsene kan tolkes som en trussel om krig mellom Tyrkia og Hellas.

"Hvis du skal tolke det bokstavelig, er det en ganske åpenbar trussel om krig eller invasjon. Folk er ofte skeptiske til bruken av disse ordene i internasjonal politikk, men basert på oversettelsene jeg har sett, truer han med at de før eller senere vil ta disse øyene tilbake fra Hellas", sier Jo Jakobsen.

Det spesielle paradokset med en potensiell konflikt mellom de to statene er at både Tyrkia og Hellas er medlemmer av NATO. Begge nasjonene har vært det siden 1952.