Veterinærinstituttet har undersøkt radioaktiv forurensning i honning til salgs på det norske markedet. Resultatene viser at det fortsatt finnes radioaktivitet i form av Cs-137 i norske produkter.
Røsslyng, som er blomsten biene lager lynghonning av, er blant plantene som kan inneholde betydelig Cs-137 i forurensede områder.
I forbindelse med ulykken ved kjernekraftverket i Tsjernobyl i april 1986 fikk fjellstrøkene i Sør-Norge, deler av Trøndelag og sørlige deler av Nordland mye radioaktivt nedfall, men også andre områder av Norge ble berørt. Et av de stoffene som ble spredd etter ulykken, var cesium-137 (Cs-137), et stoff med halveringstid på 30 år. Det er dette stoffet som Veterinærinstituttet nå har kunne registrere i norsk honning.
Røsslyng tar opp og lagrer cesium lettere enn mange andre planter, og lynghonning hadde derfor mer Cs-137 enn andre typer honning. De høyeste nivåene ble funnet i honningen fra sørlige deler av Nordland, mens de laveste nivåene ble funnet i Rogaland.
Ingen stor helsefare
Honning er et næringsmiddel med begrenset konsum, og det vil ikke utgjøre noen helserisiko å spise honning fra de mest forurensede områdene.
Det forklarer seniorforsker i kjemi og toksikologi ved Veterinærinstituttet, Aksel Bernhoft.
"Cesium kan fortsatt finnes i til dels betydelige konsentrasjoner i enkelte planter og sopp og føres videre i næringskjeden til dyr og mennesker. Radioaktiv forurensning fra dette stoffet finnes også i kjøtt fra beitedyr som rein og sau i forurensede områder i Norge", sier han i en pressemelding fra Veterinærinstituttet.
Derfor er naturlige kilder den største årsaken til stråling hos oss mennesker.
Finnes i norsk honning - ikke i utenlandsk
Undersøkelsen er gjort av til sammen 170 prøver av honning kjøpt fra norske butikker eller direkte fra produsenter som selger honning i 2023 og 2024. Det har vært forsøkt å dekke ulike deler av landet.
I 20 prøver av diverse utenlandsk honning ble det ikke påvist Cs-137.
Veterinærinstituttet er involvert i overvåking og beredskap på radioaktivitetsområdet gjennom analysevirksomhet og rådgivning overfor Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA), Mattilsynet og Kriseutvalget for atomberedskap.