Rikskjendisen Hvaldimir tvangsflyttes til Finnmark

27/07/2024 22:00

Christina Amundsen

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Like barn leker best! Hvalen som første gang dukket opp langs Finnmarkskysten i 2019 har blitt en kjent og kjær kjendis, men nå skal han flyttes slik at han kommer nærmere sin egen art.

Hvithvalen Hvaldimir, kjent for sine mange møter med mennesker, blir tvangsflyttet fra Vestlandet til en fjern fjord øst i Finnmark. Håpet er at hvalen skal integreres med andre hvithvaler som holder til i Jarfjorden i Sør-Varanger.

Flyttingen godkjennes av Fiskeridirektoratet

Initiativet til flyttingen kommer fra organisasjonen One Whale, som har fått godkjennelse fra Fiskeridirektoratet. Grunnlegger av One Whale, Regina Crosby Haug, forklarer at detaljene rundt hvordan relokasjonen skal gjennomføres, fortsatt vurderes av eksperter.

Hvordan relokasjonen av Hvaldimir skal skje, er fortsatt usikkert. Det vil kreve grundig planlegging og vurdering av ulike faktorer for å sikre hvalens velferd under flyttingen.

Regina Crosby Haug understreker at One Whale samarbeider tett med eksperter for å sikre en trygg og vellykket relokasjon.

Skeptisk til integreringsprosjektet

Havforsker Audun Rikardsen er positiv til flyttingen nordover, men uttrykker skepsis til selve integreringsprosjektet.

– Mitt inntrykk er at Hvaldimir har mer tilknytning til mennesker enn til annen hval, sier Rikardsen til NRK.

I Jarfjorden i Sør-Varanger finnes det en gruppe hvithvaler som Hvaldimir forhåpentligvis vil kunne integreres med. Målet med flyttingen er at Hvaldimir skal adoptere en mer naturlig atferd ved å omgås andre hvithvaler.

En rikskjendis langs kysten

Hvaldimir ble en kjent skikkelse etter å ha dukket opp langs Finnmarkskysten i 2019. Siden da har hvithvalen hatt flere nære møter med mennesker langs kysten, noe som har gjort den til en kjent og kjær nasjonal kjendis.

Ifølge Store Norske Leksikon er hvithvalen eller Beluga hvalen som den også kalles, et flokkdyr, så selv om den kan observeres alene, slik som i Hvaldimirs tilfelle, trives den best sammen med sine artsfrender.