Rørlegger avslører hva tallene på radiatorknappen egentlig betyr

12/05/2024 20:37

Henrik R

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Mange hjem og bedrifter bruker fortsatt radiatorer som varmekilde, men det er kanskje få av oss som faktisk vet hva tallene på radiatoren betyr. Dette gir en VVS-ekspert nå svaret på.

Radiatorene i hjemmet ditt har sannsynligvis en knapp festet på siden med en tallinnstilling. Den kalles en termostatisk radiatorventil (TRV), og den kan brukes til å begrense eller slå av strømmen av varmt vann til radiatoren.

Men vet du hva tallene faktisk betyr? Mange tror feilaktig at de bestemmer radiatorens temperatur – jo høyere tall, desto varmere blir radiatoren.

Nathan Martin-Nicholls, en rørlegger hos INHOUSE Plumbing and Heating, forteller at dette er et av de mest stilte spørsmålene han får fra kunder, og han forklarer ofte for husholdninger hva tallene faktisk betyr: "Tallene refererer faktisk til romtemperaturen, ikke radiatorens temperatur."

Tallene på TRV-en tilsvarer omtrent romtemperaturen. Som en veiledning: 0 = 0°C (av); * = 7°C (vanligvis et snøflak-symbol eller en prikk); 1 = 10°C; 2 = 15°C; 3 = 20°C; 4 = 25°C.

Så TRV-en registrerer faktisk romtemperaturen og styrer deretter hvor mye varmt vann som strømmer inn i radiatoren.

Den kan derfor avgjøre om et rom er kaldt, og vil derfor tillate mer varmt vann å strømme inn i radiatoren.

På samme måte kan den også avgjøre om et rom er varmt, og begrense mengden varmt vann som strømmer inn i radiatoren for å opprettholde romtemperaturen.

I en samtale med Sun la Nathan til:

"TRV-er er en enkel måte å gi deg full temperaturkontroll på radiatorene i de rommene hvor du har TRV-er installert. Den største fordelen med dem er at de vil spare deg penger på varmeregningen din hvis du bruker dem riktig."

Flere radiatortips

Dette kommer etter at en ekspert innen varmeregning avslørte at det er noen triks du kan prøve med radiatoren din for virkelig å få mest mulig ut av oppvarmingen din når kulden setter inn senere i året.

Chris Shaw, CEO i Utility Bidder, rådet folk til å plassere møbler strategisk unna radiatorer, da de vil absorbere varmen hvis de er direkte foran den, og sørge for at du holder trekk ute av huset ditt ved å sjekke eventuelle ventilåpninger og brevsprekken din for potensiell trekk:

"Enkle triks som å vite hvor man skal plassere møbler i hjemmet ditt, la baderomsdøren stå åpen når du dusjer, og la så mye sollys som mulig komme inn i løpet av dagen, vil gjøre det mulig for folk å føle seg varmere lenger," og han avslutter med å si:

"I disse økonomisk usikre tider kan enkle endringer i hjemmet potensielt ha stor innvirkning."

Kilde: The Mirror.