Krigen i Ukraina er i ferd med å bli i sin femte måned.
Spesielt i begynnelsen av krigen var hovedstaden Kiev under massive bombardementer, men så skiftet russerne fokus til den østlige Donbass-regionen.
I løpet av helgen ble den ukrainske hovedstaden angrepet igjen for første gang på i underkant av tre uker. Dette tyder på at de prøver å treffe våpenleveranser fra NATO, mener eksperter.
Taktisk smart
klokt Mens krigen utkjempes hundrevis av kilometer primært sørøst for Kiev i Luhansk og Donetsk, fortsetter hovedstaden å spille en viktig rolle for Russland, påpeker Peter Viggo Jakobsen, ekspert på internasjonal politikk ved Forsvarshøyskolen.
– Det vi har sett tidligere, er at de har gått etter våpenlagre. Det er klart at de ikke vil at Ukraina skal få våpnene gitt dem av NATO til fronten. Derfor angriper de aksjene, sier han til Ekstra Bladet.
Avanserte våpen til Ukraina
Flere avanserte våpensystemer er sannsynligvis på vei til Ukraina. USA vil dermed gi Ukraina et avansert rakettsystem mot luftangrep, som er utviklet i Norge, skriver nyhetsbyrået AP.
President Joe Biden er ventet å kunngjøre beslutningen på G7-toppmøtet i Elmau i Tyskland mandag.
I en videotale til G7-landene er det også ventet at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy vil be om tunge våpen fra NATO-land.
Det avanserte luftvernsystemet vil være Nasams-systemet, utviklet av Norsk Kongsberg-konsernet, produsert i samarbeid med amerikanske Raytheon.
Nasamer brukes blant annet av USA til å beskytte luftrommet rundt Det hvite hus og Kongressen i Washington, D.C.
Det er et mobilt luftvernsystem for mellomdistanseraketter koblet til inkluderte radarer og et kontrollkjøretøy. Når trusler fra luften oppdages, vil en eller flere Amraam-raketter automatisk bli avfyrt mot målet fra en utskytingspute.
Systemet anses å være svært avansert og kan bli viktig for Ukrainas forsvar mot russiske luftangrep.
Amraam-rakettene ble utviklet av Raytheon og kan brukes både som bakke-til-luft raketter og som luft-til-luft raketter fra fly.