Russiske kreftpasienter kjøper medisin fra narkolangere

07/06/2022 08:49

Emma

NYHETER
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Narkolangere utnytter legemiddelmangel og supplerer kokain med kreftmedisiner.

Under krigen gikk flere pasientgrupper tom for livreddende medisiner og måtte bytte til merker av tvilsom kvalitet eller kjøpe direkte fra narkotikaforhandlere på det svarte markedet.

Det skriver russiske medier The Insider, som har snakket med flere russere som ikke kan få tak i medisin for kreft, insulin eller sykdommer i skjoldbruskkjertelen.

–Den mest slående effekten av den russiske versjonen er beinsmerter. Jeg kan ikke engang gå normalt fordi beina mine gjør vondt.

Det står kreftpasienten Alla, som vanligvis får danske AstraZenecas Arimidex til å holde seg kreftfri.

I stedet må hun kjøpe en russisk kopiversjon med alvorlige bivirkninger.

Flere apotekkjeder spådde mangelen og kjøpte i mars så store mengder medisin at det normalt ville vare i mer enn et år, men narkotikaforhandlere kjøpte på kort tid medisinen, som nå selges til en stor overpris.

Reiser til Tyrkia for medisin
Ifølge russiske eksperter skyldes medisinkrisen at leveranser med fly fra utlandet ble utsatt på grunn av krigen.

Tyrkia er et av de få stedene som fortsatt tillater reisende fra Russland.

Derfor møtes russerne i chatgrupper, hvor de i fellesskap betaler for å sende folk til Tyrkia for å kjøpe medisiner og deretter sende medisinen til hverandre, eller gå ned i dose for å dele med andre.

– Jeg var livredd for hvor mange som ikke fikk tak i medisiner. Da vi kunne hjelpe noen mennesker, begynte de å hjelpe alle andre, sier en av personene bak en russisk chatgruppe for pasienter.

Ifølge Reuters advarte flere vestlige produsenter av medisiner kort tid etter krigen om at medisinmangel kunne oppstå på grunn av transportutfordringer og russisk utelukkelse fra det internasjonale bankoverføringssystemet SWIFT.

"Hvis produktene våre ikke når pasienter i nød, vil folk dø eller ha alvorlige bivirkninger", sier Joseph Wolk, finansdirektør i Johnson &Johnson, til Wall Street Journal.