– Vi har tatt bort produkter fra Mondelez, som er på Ukrainas International War Sponsors list , sier Sund.
Det var i slutten av mai at Ukrainas antikorrupsjonsmyndighet opprettet en svarteliste over selskaper som ga inntekter til det russiske statskassen. Freia-eier Mondelez er et av selskapene på listen.
Det amerikanske selskapets sjef, Dirk Van de Putt, sa i fjor høst at Mondelez ikke hadde noen planer om å trekke seg fra Russland, men han understreket at de «ikke på noe vis bidrar til krigen».
I en epost til NTB skrev selskapet at de mener det er trist at SAS har tatt denne avgjørelsen, men det er selvfølgelig opp til kundene å bestemme hvilke produkter de velger å selge.
– Dette er ikke en unik situasjon. Mange andre matvareselskaper har beholdt en viss virksomhet i Russland. Vi forstår at dette er en følelsesladet sak og respekterer fullt ut de ulike meningene om den. Vi ønsker imidlertid å være tydelige på at Freia er en norsk merkevare, med produksjon i Norge og vi selger ikke produkter i Norden som er produsert i Russland.
Mondelez har rundt 3000 ansatte i Russland og er ifølge Kyiv School of Economics markedsledende innenfor salg av kjeks og sjokolade i Russland.
I 1983 ble Norske Freia kjøpt opp av Kraft Foods, som skiftet navn til Mondelez International i 2012. Flere andre selskaper vurderer å fjerne Freias produkter.
Togselskapet Vy er en av dem. Norske flyplasser kan også slutte å bruke Freia-produkter.
Travel Retail Norway driver tax-free-utsalget på de norske flyplassene Gardermoen, Trondheim Værnes, Bergen Flesland, Stavanger Sola og Kristiansand.