Seks enkle triks: Hvordan bli kvitt sølvkre

02/10/2023 18:30

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det kan være veldig frustrerende å ha sølvkre i hjemmet, men med disse triksene kan du bli kvitt dem.

Ganske mange nordmenn har opplevd å finne et lite sølvskinnende insekt som piler over bade- eller kjøkkengulvet i hjemmet deres.

Insektet kalles sølvkre og småkrypene kryper rundt på gulv og gjemmer seg i sprekker og sprekker i fuktige omgivelser og finnes derfor ofte på bad, kjeller eller kjøkken, og de færreste liker å ha dem som kjæledyr.

De små insektene er slett ikke farlige for mennesker, men de er vonde å se på, og mange ønsker derfor å bli kvitt dem.

Den enkleste måten å gjøre dette på er å sørge for god lufting daglig, da sølvkre ikke kan leve i miljøer med mindre enn 75 prosent luftfuktighet.

I tillegg er det lurt å støvsuge gulvet grundig og sørge for å komme inn i alle sprekker og sprekker, men løser ikke det problemet finnes det heldigvis andre løsninger.

Skremme dem vekk med eddik

Sølvkre hater lukten av eddik, og du kan derfor jage dem ut av hjemmet ditt ved å spre eddik i rommene hvor du opplever de små insektene.

Dette gjøres enklest ved å helle litt eddik på en klut eller svamp og påføre litt av væsken langs sprekker og hull, spesielt på gulvnivå. Du bør imidlertid aldri bruke eddik på løselige materialer som kalkstein og marmor.

Spre duften av lavendel

Hvis du ikke er superoptimistisk med tanke på ideen om at badet ditt skal lukte eddik, er det heldigvis andre lukter som sølvkre ikke tåler, og en av dem er lavendel.

Den vakre blomsten virker derfor avskrekkende mot de små krypene, og ved å spre duften i hjemmet ditt kan du derfor unngå sølvkre.

Dette kan for eksempel gjøres med eterisk olje eller et lavendelduftende rengjøringsmiddel.

La risen suge opp fuktigheten

Sølvkre kan som nevnt ikke leve i miljøer med mindre enn 75 prosent luftfuktighet, så du kan være sikker på å unngå dem hvis du senker luftfuktigheten til mindre enn dette.

Dette kan gjøres ved å lufte ut eller kjøpe en avfukter, men det kan også gjøres mye enklere og billigere ved å bruke ukokt ris.

Ukokt ris absorberer fuktighet, og du kan derfor senke luftfuktigheten i hjemmet ditt ved å plassere små skåler med ukokt ris rundt i hjemmet der du har med sølvkre å gjøre. Det er lurt å feste et tynt stykke papir over bollen, eventuelt med en strikk.

Lag en sølvkrefelle

Sølvkre elsker stivelse, som blant annet finnes i poteter, og du kan derfor enkelt lage en felle ved hjelp av en pose og den fantastiske rotknollen.

Dette gjøres ved å skjære en potet i to og deretter skjære noen riller i de to halvdelene slik at stivelsen kommer ut.

Deretter legges bitene i en åpen pose, som legges på gulvet der problemet med sølvkre er verst. Stivelsen vil tiltrekke seg sølvkre, og når nok sølvkre har samlet seg rundt potetbitene, kan du lukke posen og kaste den og innholdet ut.

Sølvkrefelle med "gift"

Hvis fellen ovenfor ikke er effektiv nok, kan du også lage en felle med 'gift', som dreper småkrypene på stedet. Heldigvis kan dette gjøres uten ekte gift i det hele tatt, da alt du trenger er natron eller natron.

Hevemidlene gjør at sølvkre sveller opp og dør, og du kan derfor lage en effektiv sølvkrefelle ved å blande en del sukker og en del natron eller natron og legge blandingen på gulvet der det er mange sølvkre.

Sukkeret vil tiltrekke seg de små insektene, som dør når de får i seg hevemidlet.

En søt sølvkrefelle

Den siste mulige sølvkrefellen du kan lage består først og fremst av honning eller sirup.

De små insektene elsker søte ting, så du kan lokke dem ut ved hjelp av honning eller sirup, og tanken er at disse to tingene er så klissete at sølvkre holder seg til.

Hvis du smører den ut på et stykke bakepapir og legger den på gulvet, kan du derfor ganske enkelt kaste den og sølvkre ut når de har tredd ned i honningen eller sirupen.