Skal du på ferie hit? Da MÅ du passe på dette

16/07/2023 16:30

Sofie

NYHETER
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Folk reagerer forskjellig på den ekstreme varmen, sier en dansk professor.

Sydensola er stekende varm denne sommeren, hvor turister i Sør-Europa kan oppleve varme på over 40 grader.

Men ikke alle kan takle den ekstreme varmen, og det kan resultere i heteslag.

Hanne Berg Ravn, som er professor i anestesi ved Syddansk Universitet, står bak artikkelen i Pasienthåndboken som omhandler heteslag og overoppheting, og ifølge henne er det ikke mulig å si når det blir for varmt.

– Det er veldig individuelt når det er vanskelig å tåle høye temperaturer, sier hun til SE og HØR.

I Pasienthåndboken på Sundhed.dk er det beskrevet hvilke forholdsregler det er dersom du er en av dem som ikke tåler temperaturer over 40 grader og derfor risikerer overoppheting eller heteslag.

De to typene tilstander er definert i henhold til en persons kroppstemperatur. Er kroppstemperaturen over 37,5 er dette overoppheting og er det over 40 grader defineres det som et heteslag.

Akkurat nå og de kommende dagene er det ventet over 40 grader i deler av Spania, Frankrike, Hellas, Kroatia og Tyrkia. Og hvis du skal til et av de landene, bør du være oppmerksom på å utsette kroppen din for den ekstreme varmen.

I følge Pasienthåndboken kan det ta alt fra noen dager til opptil tre uker, og hvis luftfuktigheten er høy blir det enda vanskeligere, og risikoen for heteslag eller overoppheting større.

For å forhindre overoppheting anbefales det ifølge Pasienthåndboken at du søker kjøligere omgivelser hvis du føler symptomer. Det kan enten være skygge eller hoppe en tur under en kjølig dusj.

Det anbefales også å drikke mye væske og gjerne saltholdig drikke. Her kreves det tre til fem liter væske på en dag, og ikke for mye alkohol.

Lette og luftige klær kan hjelpe, og en tur i karet med jevne mellomrom kan også være gunstig for å holde kroppstemperaturen nede i varmen.

Hvis det ikke er mulig å holde kroppstemperaturen nede, kan det få fatale følger og i verste fall føre til døden, heter det i Pasienthåndboka.