Utenriksdepartementet har nå som ventet oppdatert den offisielle reiseinformasjonen for nordmenn som planlegger tur til USA.
Oppdateringen kommer i kjølvannet av lignende tiltak fra flere europeiske land de siste dagene.
"Vi har i dag oppdatert reiseinformasjonen for USA. Oppdateringen gjelder innreise til landet", bekrefter kommunikasjonsrådgiver Laik Hanbaly i Utenriksdepartementet (UD) til VG.
Den nye informasjonen retter særlig oppmerksomhet mot innreisebestemmelser og understreker at verken visum eller ESTA gir automatisk adgang til landet. I reiseinformasjonen står det nå følgende:
1. ESTA eller visum garanterer ikke innreise. Det er immigrasjonsmyndighetene ved ankomst som tar den endelige avgjørelsen. Norske myndigheter kan ikke gripe inn i denne avgjørelsen.
2. Lovbrudd i USA, falske erklæringer om formålet med oppholdet, eller at man tidligere har blitt i USA lenger enn tillatt kan føre til at man avvises på grensen.
3. Når du skal søke om ESTA eller visum til USA, er det to kjønnsbetegnelser å velge imellom: Mann eller kvinne. USA anerkjenner kun søkerens kjønn ved fødselen.
4. Reisende hvis nåværende kjønn avviker fra kjønnet ved fødselen, anbefales å kontakte den amerikanske ambassaden før reisen for råd og veiledning.
Den norske oppdateringen er tilsvarende den som ble sendt ut av finske myndigheter fredag. Tyske myndigheter kom med sin oppdatering onsdag.
Bakgrunn: Flere europeere pågrepet
Bakgrunnen for at flere europeiske land justerer sine reiseråd, er at flere av deres statsborgere den siste tiden har blitt arrestert og utvist av amerikanske immigrasjonsmyndigheter (ICE).
Ifølge Deutsche Welle har fire tyske statsborgere vært i ICEs varetekt siden januar 2025 – til tross for at de hadde gyldig ESTA og dermed skulle kunne reise visumfritt i opptil 90 dager.
"Jeg føler meg hjelpeløs", uttalte Astrid Senior til lokale medier i Boston etter at sønnen Fabian Schmidt ble pågrepet på Logan flyplass 7. mars.
Og han er ikke den eneste:
25. januar: Tyske Jessica Brösche ble fengslet i seks uker, inkludert én uke i isolasjon.
Slutten av februar: En waliser ble varetektsfengslet i nesten tre uker etter forsøk på innreise fra Canada.
Mars: En kanadisk kvinne med gyldig arbeidsvisum ble arrestert ved grensen til Mexico og holdt i varetekt i tolv dager.
Denne måneden: En fransk forsker ble nektet innreise. Ifølge franske myndigheter skyldtes det at han hadde kritisert Trump-administrasjonens politikk i meldinger. Amerikanske myndigheter hevder derimot at han satt på sensitiv informasjon fra Los Alamos National Laboratory, og at han selv innrømmet dette.
Med de siste hendelsene i bakhodet oppfordres reisende til å sette seg godt inn i innreisereglene og søke veiledning før avreise til USA.