Skjulte opptak: Hunder til dyreforsøk transporteres via Københavns lufthavn

08/08/2023 12:30

Emma

Nyheter
Foto: Anima
Foto: Anima
Beagler må tåle lange reiser når de flys fra USA til Danmark, hvorfra de kjøres eller flys videre til laboratorier i hele Europa.

Skjulte opptak fra Københavns lufthavn, som Anima har fått tilgang til, og tilgang til dokumenter viser at Danmark legger rullebanen for en rekke transporter av hunder for dyreforsøk.

Fra 2020 til 2023 har mer enn 5000 hunder blitt transportert fra USA via Københavns lufthavn til laboratorier i land som Frankrike, Italia og Nederland.

De skjulte opptakene kan sees her:

Avslørt: Hunder for dyreforsøk transporteres gjennom Københavns lufthavn | Anima.dk

Det er et veldig ubehagelig syn, sier veterinær Pernille Hansen som svar på materialet.

Hun er også medlem av Rådet for Dyreetikk og utdyper: – Det virker helt grotesk og som en helt unødvendig belastning å utsette hundene for. Det er ingen tvil om at det er veldig stressende for hundene å bli flyttet fra sitt kjente miljø og rutiner, å være på en så begrenset plass i så mange timer og å bli utsatt for mange forskjellige lyder, lukter og syn uten å kunne trekke seg bort fra disse. "

Beagler brukes i tester av medisinsk utstyr og legemidler samt kjemikalier. Anima synes det er helt uakseptabelt at hundene må tåle lange og strabasiøse reiser på toppen av det:

Det er sterkt forkastelig at hunder, som allerede er dømt til å lide i alle slags dyreforsøk, også må tåle lange flyreiser over Atlanterhavet og transportere videre ut i Europa. Etter min mening understreker dette hensynsløsheten som kjennetegner behandlingen av dyr avlet for forsøk, sier Mathias Madsen, kampanjesjef i Anima.

Skandalebefengte laboratorier

Dokumentene avslører også at mange av hundene blir gitt videre til skandalerammede selskaper som Envigo, som i 2022 ble tvunget til å stenge et av sine amerikanske avlssentre etter at myndighetene tvangsfjernet tusenvis av beaglene.

Dette var basert på brudd som avliving av hunder uten bedøvelse, hunder med potebetennelse og mangelfull dokumentasjon på hvorfor hundrevis av valper døde av «ukjent årsak».

Ifølge Anima er det imidlertid dårlig for hundene uansett hvilket laboratorium de havner i:

Vi vet at det skjer forferdelige ting i laboratorier, og ikke bare når reglene brytes. Jeg tror de fleste får vondt i magen når de hører hva «mannens beste venn» går gjennom. Det må bli slutt på dyreforsøk, og heldigvis utvikler dyrefrie metoder seg rasende, sier Mathias Madsen, kampanjesjef i Anima. 

Bakgrunn
  1. Animas tall er innhentet fra Fødevarestyrelsen via offentlig innsyn i dokumenter. I perioden fra januar 2020 til mai 2023 har over 5000 hunder blitt sendt fra USA til Kastrup lufthavn.

  2. Videoopptak fra Københavns lufthavn viser at flyselskapet SAS, som er deleid av danske og svenske myndigheter, er blant selskapene som frakter hunder til dyreforsøk.

  3. Forskere har konkludert med at 9 av 10 av legemidlene som virker i dyreforsøk, mislykkes i menneskelige forsøk fordi de ikke har noen effekt eller fordi bivirkninger oppstår som ikke har skjedd under dyreforsøk.

  4. Det europeiske borgerinitiativet "Save Cruelty Free Cosmetics / End Animal Testing" ble godkjent i fjor med over 1 million underskrifter fra EU-borgere som ønsker et EU uten dyreforsøk.

Læs også:

Pensjonist sparte 4000 kroner på å skru av dyrt apparat: Skurken sto i kjelleren Det kan være mye penger å spare ved å sørge for at de strømkrevende apparatene i hjemmet ikke står og bruker bort fra den dyre strømmen. Melinda fikk vite dette da hun oppdaget en enhet i kjelleren som brukte penger.
Advarsel: Drikker du for mye av dette kan det være ekstremt helsefarlig Forskere har oppdaget at det å drikke for mye av dette kan forårsake betydelig skade på leveren.