Slår alarm: Kollapset demning kan føre til global matkrise

08/06/2023 16:30

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Bildene av oversvømte gater og hus langs elven Dnepr i Kherson-regionen går verden rundt i disse dager.

Neste år kan konsekvensene ramme oss nordmenn – og resten av verden.

Ukraina har ofte blitt kalt "Europas kornkammer" på grunn av deres svært fruktbare jordbruksland.

Men nå står store deler av den berømte ukrainske jorda i fare for å bli ufruktbar – med alvorlige konsekvenser ikke bare for Ukraina selv, men også for resten av verden.

– Åkrene sør i Ukraina kan bli omgjort til ørkener allerede neste år, sier Ukrainas landbruksdepartement i en uttalelse, ifølge The Independent.

Årsaken er den store Nova Kakhovka-demningens kollaps.

Ifølge landbruksdepartementet har viktige vanningsanlegg som brukes i tre ukrainske regioner blitt ødelagt, ved hjelp av vann fra det gjenvunne reservoaret – vannet som for tiden forårsaker massiv flom langs elven Dnepr etter ødeleggelsen av demningen.

Så mange som 600.000 hektar jordbruksareal har mistet vannforsyningen på grunn av katastrofen – og dette kan føre til en global matkrise, ifølge Ukrainas landbruksdepartement.

I fjor steg prisene på blant annet brød og solsikkeolje betydelig – også her i Norge – på grunn av krigen i Ukraina, da landets store eksport skrumpet dramatisk inn.

Ukraina og Russland anklager hverandre for å stå bak ødeleggelsen av Nova Kakhovka-demningen. Den eksakte årsaken til demningens kollaps er fortsatt ukjent.