SpareBank 1 slår alarm: Ny advarsel

12/02/2024 17:17

redaktion

NYHETER
Foto: Shutterstock
Nå kommer de med ny advarsel.

Sparebank 1 Helgeland melder om en økning i svindelforsøk, med hele 110 tilfeller registrert bare i januar.

- Den aller viktigste regelen er at BankID er personlig. Verken bank eller politi spør om BankID eller passord. Trendene varierer gjerne etter tida på året, forteller Cecilie Johnsen, direktør for risikostyring i banken, til avisa Helgelendingen.

Banken påpeker en særlig vekst i investeringssvindel, hvor svindlere tar kontakt gjennom reklame, e-poster, SMS, eller telefonsamtaler. Videre understrekes det at kjærlighetssvindel også er en vedvarende trussel.

I denne sammenhengen deler banken en viktig advarsel: Svindlere har blitt flinkere til å fremstå troverdige, med forbedret språkbruk i sine kommunikasjonsmetoder. Det skriver DinSide.

Det oppfordres til å utvise sunn fornuft; hvis noe virker for godt til å være sant, er det sannsynligvis det. Det anbefales å stoppe opp og tenke seg om før man klikker på lenker.

DinSide har tidligere rapportert om advarsler fra SpareBank 1 angående en spesifikk svindelmetode kjent som «sikker konto»-svindel.

- I denne svindelen er det offeret selv som overfører pengene til svindleren. Du blir ikke bedt om å gi fra deg BankID-opplysninger, passord eller bekreftelse i BankID-app, men blir rett og slett manipulert til å overføre penger direkte, fortalte leder for Antisvindel i SpareBank 1 Utvikling, Anna Rønning.

Ved denne fremgangsmåten utgir svindlere seg for å være fra bankens sikkerhetsavdeling, eller i noen tilfeller politiet eller Økokrim, og hevder at bankkontoen din er i fare på grunn av hacking eller kompromittering. Svindlerne forsøker å overbevise om at overføring av midler til en angivelig «sikkerhetskonto» vil beskytte pengene.

DinSide har også belyst flere svindelforsøk den siste tiden, inkludert falske henvendelser som utgir seg for å være fra Spotify, Fjordkraft, Statens vegvesen, Avinor, og politiet, hvor alle disse institusjonene har utstedt svindeladvarsler.

Læs også:

Fem mobiltelefoner som er verdt en formue Har du fortsatt gamle mobiltelefoner liggende hjemme? Blant dem kan det være et ekte samleobjekt, som er verdt mye penger.