Amerikansk fjellklatrer er funnet etter 22 år

28/07/2024 20:10

Christina Amundsen

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Sammen med kameratene Steve Erskine og Matthew Richardson forsvant Bill Stampfl under et snøskred 24. juni 2002.

Liket av den amerikanske fjellklatreren Bill Stampfl er blitt funnet av to amerikanske brødre, Ryan Cooper og Wesley Waren, hele 22 år etter at Stampfl og kameratene Steve Erskine og Matthew Richardson, forsvant i et snøskred i de peruanske Andesfjellene. Oppdagelsen av Stampfls lik ble gjort den 27. juni på Huascaran-fjellet, omtaler CNN.

Brødrene Ryan Cooper og Wesley Waren, som klatret ned Huascaran-fjellet etter et mislykket forsøk på å nå toppen, la merke til et halvveis tildekket objekt som skilte seg ut i landskapet. Det viste seg å være Stampfls lik.

Brødrene oppdaget at isen hadde bevart Stampfls kropp og eiendeler, inkludert gifteringen hans, hjelmen hans, samt fjellklatrestøvlene og jakken. Brødrene klarte å identifisere identiteten på liket ved hjelp av Stampfls veske som inneholdt ID-kort, kamera, pass og lommebok.

Sammen med kameratene Steve Erskine og Matthew Richardson ble Stampfl antatt drept av et snøskred den 24. juni 2002. Kun Erskines kropp ble funnet dengang, og Richardsons lik ligger fortsatt begravet under snømassene, og har derfor aldri blitt funnet.

Global oppvarming kan ha spilt en rolle i oppdagelsen, ved å tine isen på Huascaran-fjellet. Andesfjellene, inkludert isbreene i Peru, har minsket betydelig i størrelse siden 1960-tallet, noe som endrer landskapet og gjør det farligere for klatrere.

Den peruanske fjellredningsforeningen og nasjonalpolitiet samarbeidet med Cooper og Stampfls familie for å hente kroppen ned fra fjellet den 5. juli i år. Liket ble deretter sendt til Yungay for obduksjon, før det ble overført til Lima for kremering. Asken ble sendt tilbake til familien i USA.

Stampfls familie mottok nyheten med blandede følelser. Datteren Jennifer sier til CNN at oppdagelsen har åpnet gamle 22 år gamle sår. Enken Janet bedyret at hun aldri trodde ektemannens kropp ville bli funnet. Stampfl var 58 år gammel da ulykken skjedde.