Stor test av kjøttpålegg: Et produkt skiller seg ut

08/02/2023 09:03

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vinneren er blant de billigste.

Det er et bredt utvalg av kylling- og kalkunpålegg å velge mellom og stor prisforskjell.

For å finne de sunneste alternativene har Forbrukerrådet gjennomgått innholdet i mange kylling- og kalkunpålegg på det norske markedet.

Aysha Grönberg, ernæringsekspert og seniorrådgiver i Forbrukerrådet, sier fjærkrevariantene er gode valg hvis du vil spise kjøttpålegg med en brødskive.

– For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet fett, protein, sukker, salt og andel kjøtt.

Andelen kjøtt og protein økte, mens innholdet av salt, mettet fett og sukker gikk ned.

– For noen er det viktig å kutte ned på saltinntaket, mens det for andre kan være mest viktig å få i seg nok proteiner. Generelt anbefales det å spise mer umettet fett og kostfiber og mindre mettet fett, salt og sukker.

Totalt får 18 testede produkter poeng fra én til ti. Testtapene til Forbrukerrådet er produkter produsert av Gårdsand og Prior. Produktene «Prior Krydder kalkunskiver», «Lerstang gård Kyllingfilet krydret» og «Lerstang gård Kyllingfilet naturell» får fem poeng av ti.

– Disse produktene inneholder mindre protein og mer mettet fett, sammenliknet med de andre produktene.

– Påleggene fra Lerstang har også det laveste innholdet av kylling og kalkun, med 79 prosent, sier Aysha Grönberg.

Til sammenligning inneholder Prior Naturell kalkunfilet 88 prosent kalkun. Den er også høy i protein og lav i mettet fett, noe som resulterer i en poengsum på ti av ti.

Se alle resultatene her

Lerstang-pålegget er også et av de dyreste produktene i testen.

Da Forbrukerrådet sjekket prisene fredag ​​3. februar, kostet Lerstang 435 per kilo og testvinneren 272 norske kroner. Det skriver TV2.

– Dette viser at det dyreste ikke nødvendigvis er det beste for helsa. Det er viktig å sjekke ingredienslista og næringsinnholdet dersom man er opptatt av å finne de sunneste alternativene, sier Grönberg.