Store demonstrasjoner i norsk ferieparadis: – På randen av kollaps

09/04/2024 11:40

Emma

NYHETER
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Nå er det store demonstrasjoner i ferie paradiset.

Sol, sangria og vakre sandstrender. Kanariøyene er en sikker hit blant nordmenn med sitt vakre klima året rundt.

Men nå begynner deler av lokalbefolkningen å bli lei av de solhungrige turistene.

Lørdag 20. april er det varslet store demonstrasjoner mot masseturisme på alle de store Kanariøyene, Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura og La Palma.

Dette gjøres under emnetagget #CanariasTieneUnLímite (Kanariøyene har en grense) og #CanariasColapso (Kanariøyene kollapser).

«Lørdag 20. april vil vi ta til gatene for igjen å kreve det som er sunn fornuft: at en situasjon som kveler oss og driver oss ut av vårt eget territorium blir tatt under kontroll,» sa en lederartikkel i lokalavisen El País Canario, der støtten til demonstrasjonen var utvendig.

Men hvorfor har det vært så mye motstand mot turister på en øygruppe der masseturismen er så viktig for økonomi og sysselsetting? Det er flere grunner til dette.

Både miljøorganisasjoner og lokalbefolkningen mener turister skaper problemer med trafikk, forurensning, avfallshåndtering, og at masseturismen truer øyenes biologiske mangfold.

At Kanariøyene rett og slett har nådd et punkt der naturen ikke lenger klarer å henge med.

Men det er ikke bare naturen som ifølge aktivister, organisasjoner og ganske mange lokale lider av masseturisme.

Det samme gjør lokalbefolkningen.

Hotellbygging og boligkjøp av velstående nordeuropeere og andre utlendinger som ønsker seg fritidsbolig eller pensjonisttilværelsen i sørlandssola har presset boligprisene så høyt at mange lokale presses ut av boligmarkedet.

Det er det El País Canarios leder refererer til med ordene "å utvise oss fra vårt eget territorium".

Lederskribent Juan Jiménez nevner som et eksempel luksuriøse byggeprosjekter som Dichosa Wellness Clinic på La Palma, som vil ha over 80 bassenger og 564 rom når de står ferdig.

Aktivistene understreker at de ikke er imot turisme, men de vil at den skal være mer kontrollert, bærekraftig og ikke til skade for lokalbefolkningen.

Temaet er imidlertid delikat fordi turisme som sagt er ekstremt viktig for Kanariøyene, både når det gjelder sysselsetting og økonomi.

Derfor maner presidenten for øygruppens lokalparlament, Fernando Clavijo, til forsiktighet:

– Vi er bekymret fordi turismen er vår viktigste kilde til velstand. Jeg synes ikke de som kommer hit for å nyte noen dager og bruke pengene sine på Kanariøyene fortjener å bli irettesatt, sier han til lokalavisen El Día.

Kanariøyene er ikke det eneste stedet hvor de mange turistene oppleves som en plage.

På Mallorca tok en aksjonsgruppe i 2023 i bruk spesielt utspekulerte metoder for å fraråde utenlandske besøkende når de satte opp skilt på strender som advarte om ulike farer på engelsk, mens det under på katalansk sto det «open beach».