Stort firma forbyr hjemmekontor

18/09/2024 06:05

Yvonne

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Allerede fra januar blir det slutt på å jobbe hjemmefra for de ansatte i firmaet.

Den amerikanske e-handelsgiganten Amazon vil fra årsskiftet ikke lenger la selskapets ansatte holde seg borte fra kontoret og jobbe hjemmefra.

Dette frem i en melding til Amazons ansatte fra administrerende direktør Andy Jassy mandag.

Mange arbeidsplasser – både i USA, Norge og resten av verden – introduserte hjemmearbeid under koronakrisen, som tok av i begynnelsen av 2020. Da pandemien var over, fortsatte mange arbeidsplasser med å tilby fleksibilitet til sine ansatte, og mange har omfavnet muligheten til å kunne jobbe hjemmefra.

Nå begynner imidlertid flere bedrifter å se at det ikke bare har fordeler, men også en god del ulemper når de ansatte ikke kommer inn på kontoret.

Samarbeide, idemyldring og kulturbygning
"Når vi ser tilbake på de siste fem årene, mener vi fortsatt at fordelene ved å være sammen på ett kontor er betydelige", skriver Amazon-sjefen i notatet til de ansatte og fortsetter:

"Vi har merket at det er lettere for våre kolleger å lære, å øve og å styrke kulturen vår. Å samarbeide, idémyldring og finne på nye ting blir enklere og mer effektivt på samme tid."

Derfor konkluderer han med at fra 2. januar 2025 forventer han at alle ansatte jobber fra kontoret alle ukens fem virkedager. Amazon innførte allerede i februar 2023 et krav om at selskapets ansatte må være på kontoret minst tre dager i uken. Men det er nå satt opp for alle fem virkedager i uken, melder nyhetsbyrået Ritzau.

Mange ansatte
Amazon begynte som en bokhandel, men har siden vokst til å bli en av verdens største nettbutikker, hvor du kan kjøpe klær, møbler, elektronikk og alt annet. Det anslås at selskapet har rundt 350.000 kontoransatte i USA, i tillegg til rundt 1,5 millioner lagerarbeidere og leveringsmedarbeidere som delvis arbeider sesongbasert.

De ansatte på Amazons kontorer vil kunne jobber hjemmefra unntaksvis hvis for eksempel ens barn er syk eller andre private forhold tilsier det, men det skal ettertryklig avtales direkte med ens nærmeste leder – akkurat som før korona-pandemien. Arbeidstakere som i utgangspunktet ble ansatt med en klar avtale om å kunne jobbe hjemmefra vil også være fritatt.