Stort vulkanutbrudd truer flytrafikken

11/04/2023 09:47

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
«Sterkt, eksplosivt utbrudd».

Vulkanen Sjivelutsj brøt ut på Russlands Kamtsjatka-halvøy i ligger øst i landet, og sendte vulkansk aske rundt 10 kilometer opp i luften. Dette truer flyreiser.

Russiske geologer sier at et «sterkt, eksplosivt utbrudd» er i gang ved en vulkan på Russlands stillehavskyst. Det skriver TV2.

– Den pågående aktiviteten kan påvirke internasjonale og lavtflygende fly, sier geologene i en uttalelse. En stor askesky driver 34 mil nord-nordøst og 24 mil vest-sørvest for vulkanen, sier de videre. 

Luftfart i regionen fikk det høyeste røde farenivået. Geologer advarer om at vulkanutbrudd opp til 15 kilometer høye «kan skje når som helst».

Lokale myndigheter ber folk om å holde seg hjemme og ikke gå ut med mindre det er absolutt nødvendig. Området er imidlertid tynt befolket, med mindre enn 12 000 mennesker som antas å bo innenfor en radius på 100 km fra Sjivelutsj-vulkanen.

Kamtsjatka-halvøya ligger nord for Stillehavet og har rundt 160 vulkaner, men bare to er aktive. Kamtsjatkas-vulkanen står på Unescos verdensarvliste.