Mandag heises det svenske flagget for første gang foran NATOs hovedkvarter i Brussel. Men selv om Sverige dermed blir det 32. medlemslandet i forsvarsalliansen, avviser landet NATO-baser og atomvåpen i Sverige.
Dette sa den svenske statsministeren, Ulf Kristersson, mandag i Brussel.
– Som medlem ønsker Sverige å omfavne hele NATO i sin helhet. Vi forstår behovet for alle NATOs forsvarsområder, inkludert atomvåpen.
– På den annen side ser vi ikke noe behov for at Sverige skal huse baser eller atomvåpen i fredstid. Det er det svenske vedtaket som respekteres fullt ut, sier Ulf Kristersson.
Det budskapet støttes av NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg. Han understreker at avgjørelsen utelukkende ligger hos Sverige.
– Det er ingen planer om å utvide med atomvåpen i flere NATO-land. Det er heller ingen planer om å sette ut kampgrupper i Sverige, slik vi har gjort i Baltikum, sier Jens Stoltenberg.
Han understreker imidlertid at sikkerheten både for Norden og Baltikum skal styrkes. Selv om Sverige ikke åpner for NATO-styrker.
– Vi har lenge hatt fokus på behovet for å styrke tilstedeværelsen i Baltikum. Men med både Sverige og Finlands medlemskap i Nato er geografien i ferd med å endre seg for alvor.
– Foreløpig har vi to viktige allierte på vestsiden av Østersjøen. Slik kan vi bedre beskytte både Finland og Sverige, men også hele Baltikum, sier Stoltenberg.
Ifølge Ulf Kristersson går Sverige inn i NATO i en tid hvor man må tilbake til andre verdenskrig for å finne en mer utfordret sikkerhetssituasjon.
Russlands invasjon av Ukraina har endret svenskenes tilnærming til NATO-medlemskap.
– Sveriges flagg skal heises foran NATO-hovedkvarteret med stor støtte fra det svenske parlamentet og den svenske befolkningen.
– Vi har forberedt oss på det lenge. I realiteten i 30 år, men spesielt de to siste årene. Jeg er stolt over at vi har kommet hjem nå, sier Ulf Kristersson.
Sveriges kronprinsesse Victoria hadde reist til Brussel sammen med Ulf Kristersson og i alt seks partiledere fra svenske politiske partier for å markere tilslutningen til NATO.
Jens Stoltenberg uttalte mandag at Sverige overgår kravene til NATO-landene på flere punkter. Ifølge Stoltenberg har Sverige for det første en sterk forsvarsindustri.
Samtidig bruker det nordiske landet ifølge Stoltenberg mer enn de to prosentene av bruttonasjonalproduktet på forsvar, som er minimumskravet til NATO-landene.