Ta vare på hunden eller katten din i mørket: Husk dette - kan redde liv!

16/10/2023 15:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den siste søndagen i oktober går vi over fra sommertid til vintertid, men det er allerede mørkt morgen og kveld. Synlighet i trafikken er derfor ekstra viktig – også for de myke trafikantene på fire bein, som kan være ekstra sårbare.

«Høsten har meldt sin ankomst; det blir lyst senere, det blir mørkt før du venter det, og snart går vi over fra sommertid til reflekstid», sier Lotte Evers, markedssjef i Agria Dyreforsikring.

– Allerede når det er halvmørkt kan hunder og katter være nesten usynlige for fartskjørende bilister, og det gjør dem ekstra sårbare, understreker hun. Hun fortsetter:

«Risikoen for å bli påkjørt av en bil er tre ganger større i mørke enn i dagslys. Hvis dyret ditt ikke har reflekser på, er det først synlig ved ca. 20 meters avstand, og det gir ikke den fartsfylte bilisten lang tid til å reagere. Med en refleks kan du bli oppdaget så tidlig som 140 meter unna.

Lotte Evers er en klar forkjemper for at man som dyreeier ikke bare utstyrer seg med både reflekser og lys, men også husker dyrene når man går ut i mørket:

«De fleste ulykker der hunder og katter blir påkjørt skjer i tettbygd strøk, til tross for at det er gatelys – derfor er det viktig med både lys og reflekser på dyret, uavhengig av hvor de beveger seg etter mørkets frembrudd. Refleksen er godt synlig når lyset treffer den, mens lys og LED-krager er synlige når det er helt mørkt», forklarer hun.

Det finnes et mangfold av lys og reflekser på markedet for både dyr og deres eiere – alt fra diskrete refleksremser integrert i hundebånd, seler og halsbånd til lysende halsbånd, refleksvester og blinklys, skriver Agria Dyreforsikring i en pressemelding.

– Når det gjelder reflektorene er det viktigste at de er synlige fra alle vinkler og at de kan bevege seg og dermed fange lyset, sier Lotte Evers.

Sjekk om refleksen reflekterer

Lotte Evers har et annet tips til dyreeiere som må begi seg ut i mørket:

«De færreste er klar over at reflekser slites ut. Ligger refleksene i lomma med nøkler og annet søppel, vasker du refleksvesten ofte, eller rett og slett om hundebåndet med refleks blir utsatt for vind og vær, slutter refleksen å reflektere, og da har vi det helt fint. Test derfor dyrets reflekser - fjern skitt og gjørme fra overflaten, og etter hver tur i vaskemaskinen må du sjekke om reflekseffekten er ødelagt; hvis refleksen er matt, er det ofte et tegn på at refleksen er for slitt», forklarer hun.

Du kan teste refleksene dine ved å henge dem opp i mørket sammen med en splitter ny refleks og lyse med lommelykt på dem på godt 100 meters avstand.

– Hvis de gamle ikke er like godt synlige som den nye refleksen, må de byttes, sier Lotte Evers.

Agria Dyreforsikrings gode råd for mørketida:

  • Tenk på hvordan du og dyrene dine blir sett i mørket – både forfra, bakfra og fra begge sider. Ofte fokuserer vi på om vi kan sees forfra, men det er minst like viktig fra de andre vinklene.

  • Velg reflekser og lys som kan bevege seg eller blinke, og plasser dem både høyt og lavt – også på dyrene dine.

  • Velg klær og utstyr til hunder med reflekser – reflekser på jakker, sko, lisser, seler, snorer og pledd vil utfylle dine andre reflekser veldig godt.

  • Suppler med lys. Refleksen er godt synlig når den treffes av lys, mens lyset er synlig når det er helt mørkt.

Hvordan se hunden din i mørket

  • Det finnes mange typer lys for hunder som lyser eller blinker, f.eks. LED-krager eller små lys som kan festes til glidelås, krage, sele eller snor. De lyser godt og er enkle å lade.

  • Hvis hunden din løper løs uten bånd, er det lettere å se hvor hunden er hvis den har et lys eller et lyshalsbånd på seg. Ha dog alltid hunden i bånd hvis du går i nærheten av trafikkerte veier – spesielt i mørket.

  • Hunder med stor pels er mer synlige hvis de har på seg refleksvest enn om de har på seg reflekshalsbånd, da pelsen kan dekke halsbåndet. Men husk at refleksen på vesten kun kan sees fra siden og derfor ikke forfra eller bakfra.

Hvordan se katten din i mørket

  • Utekatter kan ha nytte av å bruke reflekshalsbånd – det kan redde kattens liv, men husk å velge en med sikkerhetslås som er designet for å åpne hvis katten din setter seg fast.