Tilbakekalt ost i julekurver: Mann døde

01/01/2024 10:00

Emma

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Elleve andre er sendt til sykehus.

Britiske helsemyndigheter gikk ut for et par dager siden og advarte om å ikke spise prisvinnende håndverksoster fra merket «Mrs Kirkham’s».

Samtidig tilbakekalte meieriprodusenten fem ulike oster på mistanke om E.coli bakterier.

Nå har en mann mistet livet i Skottland som følge av bakterien, melder flere britiske medier, deriblant BBC.

Det er foreløpig ikke klart om dødsfallet direkte skyldes smitte via mat.

Saken etterforskes fremdeles.

– Ostene kan ha ligget i en kurv du har kjøpt eller fått i gave. I noen tilfeller har de blitt solgt som en del av et ostefat. Derfor er det ikke sikkert du vet om du har kjøpt eller vært i nærheten av produktet, skriver mattilsynet i Skottland.

Forbrukere som har kjøpt ostene bes om å ikke spise dem. Maten bør kastes eller leveres tilbake til butikken.

Du kan se et bilde av osten nederst i denne artikkelen.

– Vi er klar over at dette tilbakekalte produktet kan ha vært populært under høytiden, spesielt siden det har blitt solgt som en del av en julekurv, og derfor oppfordrer vi forbrukere til å sjekke om de har dette produktet eller kan ha gitt det til andre, sa Stuart McAdam, direktør for regelverk og kontroll i mattilsynet.

30 tilfeller

I en uttalelse sier osteprodusenten at forbrukersikkerhet er deres høyeste prioritet, og at de ikke vil ta noen sjanser når det kommer til kundenes helse.

– Vi samarbeider tett med relevante myndigheter, og mens situasjonen utvikler seg har vi tatt en forebyggende beslutning om å tilbakekalle all vår ost fra markedet, Mrs Kirkham’s i en pressemelding.

Ifølge britiske helsemyndigheter er det registrert 30 tilfeller av denne typen E. coli-smitte (shigatoksin-produserende, STEC) i England og Skottland siden juli. Pasientene er mellom syv og 81 år gamle, og noen har blitt innlagt på sykehus.

Vanlige symptomer er diaré, magesmerter, oppkast og feber.

I noe tilfeller kan tarminfeksjonen føre til utvikling av hemolytisk uremisk syndrom (HUS) – en alvorlig og livstruende tilstand som hovedsakelig påvirker nyrene, og som kan føre til død.

Foto: UK Food Standards Agency