Året har startet skarpt med nok en rekke oppsiktsvekkende uttalelser fra USAs kommende president, Donald Trump. Nok en gang har han vist interesse for å innlemme Grønland i USA, og har ytret ønske om å kjøpe landet.
Mest oppsikt har det vakt da han onsdag denne uken sa at han ikke vil utelukke bruk av militær makt for å sikre seg landområdene, og at han har truet med straffetoll på danske varer om han ikke får viljen sin.
Trumps interesse for Grønland skyldes at øya har stor strategisk betydning, og at den er rik på ressurser, ikke minst viktige metaller. Hans ønske om å sikre seg kontroll over området, knyttes også til USAs konkurranse med Kina.
Denne uka har sønnen Donald Trump jr. besøkt Grønland.
Anklager danskene for rasisme
Donald Trump jr. sier etter besøket på Grønland at grønlendere ser ut til å bli utsatt for rasisme i Danmark.
Mange av de unge kom og fortalte oss at når de drar til Danmark, blir de behandlet som annen- og tredjerangsborgere, sier Donald Trump jr. – sønnen til USAs påtroppende president – i et intervju med Fox News, rapporterer NTB.
"Det ser ut til å være en hel der rasisme der", føyer han til.
Politiske undertoner
Trump jr. var tirsdag på et cirka fire timers besøk på Grønland, som er dansk territorium, men med utstrakt selvstyre. Han landet i sin fars privatfly, men hevdet selv at han kun var turist.
Besøket hadde imidlertid sterke politiske overtoner ettersom hans far de siste dagene igjen har lansert ideen om at Grønland bør bli en del av USA. "Gjør Grønland storslått igjen" skrev han i sosiale medier like før sønnen dro til Grønland.
Fremstiller USA negativt
Ifølge Institut for menneskerettigheter i København viser flere undersøkelser at mange grønlendere som bor i Danmark, opplever å bli møtt med fordommer og diskriminering.
I intervjuet med Fox News sier Trump jr. også at de han snakket med på Grønland, også kritiserte danske medier for å framstille USA i et negativt lys.
De siste ukene har det vært en debatt i danske og grønlandske medier om Grønland ønsker en løsrivelse fra Danmark eller ei. Statsminister Mette Frederiksen har vært helt tydelig på at det er en beslutning som er helt opp til grønlenderne selv, mens enkelte opposisjonspolitikere har ønsket å fastholde Grønland som en del av Danmarks riksfellesskap og sier at det ikke kommer på tale med en løsrivelse.