Tirsdag kunngjorde Meta-sjef Mark Zuckerberg en rekke omfattende endringer som påvirker innholdet på de sosiale medie-plattformene Facebook og Instagram.
Zuckerberg sier selskapet vil "gå tilbake til røttene" og fokusere på å redusere feil, forenkle retningslinjene og gjenopprette ytringsfriheten på plattformene.
Samtidig avslutter han samarbeidet med uavhengige partnere om faktasjekk.
Ble kritisert for å favorisere Demokratene
"Vi bygde mange komplekse systemer for å moderere innhold, men problemet med komplekse systemer er at de gjør feil", sier Zuckerberg i følge VG.
Endringene kommer etter at moderering av innhold på sosiale medier har blitt stadig mer politisert.
Republikanere har lenge kritisert Metas faktasjekksystem for å favorisere Demokratene.
Nå avslutter Meta samarbeidet om faktasjekk med en rekke uavhengige partnere, og erstatter det med et fellesskapsdrevet system likt Xs Community Notes.
Mindre innhold sensureres
Meta vil i tillegg fjerne noen retningslinjer rundt betente temaer som innvandring og kjønn.
Zuckerberg sier at selskapet vil justere innholdsfiltrene slik at det vil kreve mye større sikkerhet før innhold fjernes.
"Realiteten er at dette er en avveining. Det betyr at vi kommer til å fange opp mindre dårlig innhold, men vi vil også redusere antallet uskyldige folks innlegg og kontoer som vi ved et uhell tar ned", sier han.
Zuckerberg peker på presidentvalget i USA har hatt en stor påvirkning på selskapets beslutning, og han kritiserer "myndigheter og tradisjonelle medier" for angivelig å presse på for "å sensurere mer og mer".
Mer polarisering
Endringen minner om det som har skjedd med X etter at Elon Musk tok over roret på det sosiale mediet, hvor det ligger mer til rette for et hardere ordskifte og påstander som ikke nødvendigvis er dokumentert.
Utviklingsredaktør i VG, Øyvind Brenne, mener endringen er et helt klart politisk grep i favør Donald Trump og hans tilhengerskare.
"Det minner om hva Elon Musk har gjort med X/Twitter, og vil trolig påvirke Facebook i en retning med et hardere ordskifte med flere udokumenterte påstander", sier han i en kommentar i avisen og legger til at han ser for seg at synspunkter som av noen vil bli karakterisert som ekstreme, vil fort bli mer normalisert.