Selv om det er noen år siden korona – også kjent som Covid-19 – herjet hele verden og stengte ned store deler av verdenssamfunnet, er det nok få som har glemt hvordan det var.
Nesten over natten førte et virus som dukket opp i Kina til at vi levde i en verden som mest av alt lignet handlingen i en apokalyptisk dommedagsfilm.
Heldigvis har vi lagt koronaen bak oss, men bare tanken på en ny pandemi kan sende frysninger nedover ryggen på de fleste, og hvis du er en av dem, så er det dårlige nyheter.
Ifølge TV2 har WHO opplyst at et barn i India har blitt smittet med den ekstremt smittsomme og potensielt livstruende fugleinfluensa typen, som går under navnet H9N2.
Barnet som er smittet befinner seg i den indiske delstaten Vest-Bengal nordøst i India ved grensen til Bangladesh, og han er så langt det eneste bekreftede smittetilfellet i området.
Det melder Reuters fra WHO.
Ekstremt smittsom og farlig
Fugleinfluensa - som navnet antyder - sprer seg oftest blant fugler, hvor viruset er ekstremt smittsomt og kan ha opptil 100% dødelighet, ifølge Fødevarestyrelsen.
Imidlertid har det blitt sett før at det har spredt seg til andre pattedyr - for eksempel griser og katter - og til og med til mennesker, og dermed flere steder i verden har opplevd direkte epidemier av fugleinfluensa.
Ifølge Fødevarestyrelsen i Danmark smitter influensa, som finnes i mange forskjellige arter, «normalt ikke til mennesker».
"I sjeldne tilfeller har imidlertid sykdom blitt oppdaget hos mennesker [...]," sier byrået, og når folk er smittet med viruset, som det er tilfelle akkurat nå i India, kan det være "en dødelig infeksjon."
Dette gjelder flere av underartene fugleinfluensa - blant annet H9N2, som barnet i India er smittet med.
På nettsiden til Fødevarestyrelsen står det følgende: "Folk [...] kan bli smittet med fugleinfluensa. Griser gir et reservoar for visse influensa A-virus. Det har vist seg at noen stammer av AI-virus kan infisere griser, og det er en risiko for at infiserte griser kan overføre sykdommen til [...] mennesker."
Du kan lese mer om viruset, smitte til mennesker og farene på Fødevarestyrelsens hjemmeside ved å klikke her.