Ekspert avslører: Disse 4 tingene må du aldri si under lønnsforhandlinger

18/09/2023 18:30

Sofie

Økonomi
Foto: TikTok
Foto: TikTok
Skal du forhandle lønn er det flere ting du ikke bør si. Dette kan føre til at forhandlingene dine faller til bakken.

Det kan være vanskelig å troppe opp på sjefens kontor for å be om mer i lønn. Det kan også være vanskelig å be om bedre lønn når man sitter ved forhandlingsbordet i forbindelse med ny jobb.

Det er derfor mange ender opp med å bare akseptere det de blir tilbudt – og de holder fast ved det til de kanskje blir overrasket med en høyning.

Men det trenger ikke være sånn. Det er faktisk mulig å forhandle seg til en bedre lønn hvis du bare vet hvordan du gjør det. Og det er heldigvis noe som kan læres.

Skal du forhandle lønn med arbeidsgiver er det blant annet viktig at du ikke beklager. Å gjøre det vil tyde på at du er usikker på din egen verdi.

Slik høres det ut fra eksperten Patrick Di Cesaer, som eier et finansiell utdanningsselskap, ifølge Daily Mail.

I en video på det sosiale mediet TikTok har han avslørt fire ting du ikke bør si i forbindelse med en lønnsforhandling.

"Enten du forhandler om lønn på din nåværende jobb eller for en ny jobb, husk at personen på den andre siden av bordet trenger å få deg til å gjøre jobben for minst mulig penger," sier han.

I videoen, som han delte med sine 186 000 følgere på det sosiale mediet, sier han at du ikke bør «beklage». Gjør du det kan det få deg til å virke usikker, og det svekker deg i en forhandlingssituasjon.

Den andre tingen han råder følgerne sine til å avstå fra å si er "Jeg trenger".

«Jeg trenger... Siden jeg trenger mer penger til husleien min, trenger jeg dette beløpet for å betale for barnepass,» sier han.

"Ikke bare virker det ekstremt uprofesjonelt å ta opp personlige forhold, men arbeidsgiveren din bryr seg ikke. De bryr seg om hvilken verdi du kan tilføre dem."

Han advarer også om at det kan være både bra og dårlig å si at man har fått andre tilbud. Alt avhenger av hvordan du presenterer det for personen du forhandler med.

"Hvis det fremstår som en trussel eller på en konfronterende måte, kan det forgifte kommunikasjonen i forhandlingene dine," sier han.

"Men hvis det gjøres med takt og sannhet, fremfor alt annet, kan det faktisk fungere til din fordel."

Til slutt sier han også at du ikke skal fortelle om minstelønnen du er villig til å akseptere. Faktisk mener han at dette er «det verste du kan si» når du skal forhandle lønnen din.

«Det gir arbeidsgiver akkurat det de trenger for å kunne betale deg minst mulig», heter det.