Sponset innhold
Refinansiering er et lån man tar for å nedbetale andre lån. Et refinansieringslån er vanlig å ta opp dersom man har flere forbrukslån, kredittkortgjeld eller andre smålån. Et slikt lån er da et forbrukslån man bruker for å slette den andre gjelden. Det som egentlig skjer, er at man samler flere lån på ett sted. Man kan også refinansiere, for å få bedre betingelser enn på lånet man allerede har. Forskjellen med et refinansieringslån, er at istedenfor å overføre til deg, nedbetaler banken gjelden din direkte. Dette er tryggest for alle parter, i tillegg sparer det deg for arbeid.
- Refinansieringslån tas opp for å nedbetale andre lån
- Man samler så alle lånene hos én bank
● Man kan også refinansiere for å få bedre betingelser
Hvorfor refinansiere?
Den første grunnen til å refinansiere gjeld, er at man får bedre oversikt. Når man har lån og gjeld hos flere banker, kan det til tider bli mye å holde styr på. Regninger kan gå ubetalt, og dermed bli dyrere enn nødvendig. Ved å samle gjelden din, blir det færre fakturaer å forholde seg til. I tillegg får du mer fleksibilitet, fordi du kan få lenger nedbetalingstid med et refinansieringslån. Et vanlig forbrukslån må normalt nedbetales i løpet av 5 år, men ved et refinansieringslån kan man få lenger tid. Man kan likevel foreta ekstra innbetalinger hvis mulig. Man vil kunne spare mye penger, med et refinansieringslån.
Hvordan sparer du penger på refinansiering?
Ved et hvert lån vil man, i tillegg til renten, måtte betale diverse gebyrer og ekstrakostnader. Når man refinansierer flere lån, betaler man disse gebyrene og ekstrakostnadene én gang, fremfor flere ganger. I tillegg gir et høyere lånebeløp som regel lavere rente. Ved både lavere rente og færre gebyrer, sparer man mer penger hver måned. Dette er penger som kan brukes på en bufferkonto eller betale lånet ned raskere.
Det anbefales å sammenligne de ulike lånetilbyderne på markedet, feks. på en sammenligningsside som refinansiere.net. Der kan du også finne flere forskjellige låneformidlere, som Scoopr, de sender søknaden din til flere banker samtidig. Det sparer deg for tid, og i tillegg blir det enkelt for deg å sammenligne tilbudene i markedet.
Låneeksempel: Eff. rente 9,64%. 100.000,-, over 5 år. Kostnad 25.246,-. Totalt: 125.246,-.
Kriterier for refinansieringslån
I utgangspunktet kan alle som har flere usikrede lån og god betalingsevne, innvilges refinansiering. I tillegg kreves det at man ikke har betalingsanmerkninger. Videre varierer reglene fra bank til bank. Generelt kreves det at man har fylt 20 år, årsinntekt minst 100 000 – 200 000 kr og permanent oppholdstillatelse i Norge. Dersom man har aktive inkassosaker eller betalingsanmerkninger, må disse først slettes før man kan få innvilget refinansieringslån. Søker man om refinansiering, har man mest sannsynlig allerede fått innvilget forbrukslån tidligere. Videre vil lånebeløpet banken innvilger, avhenge av hvor høy inntekten din er og hvor mye gjeld du har fra før.
Refinansiering med eller uten sikkerhet?
Et refinansieringslån er som regel usikret. Akkurat som ved et forbrukslån, tar ikke banken pant i dine eiendeler. På grunn av dette, er renten mye høyere enn ved sikrede lån, som boliglån. Dersom man har bolig, kan det være et alternativ å sikre refinansieringslånet i boligen. Om du har nok egenkapital i boligen, skal du i utgangspunktet ha mulighet til å sikre refinansieringslånet med pant i boligen. Da får du en mer gunstig rente, enn om refinansieringslånet hadde vært usikret. Det er da viktig å huske på at du burde øke de månedlige avdragene på boliglånet. Alternativt kan totalkostnadene bli større grunnet lenger nedbetalingstid enn ved et forbrukslån.
Refinansiering oppsummering
Det er mange som bruker refinansiering for å få mer oversikt og spare penger på. Det kan for mange være til stor hjelp, da de får samlet regninger og får ned de månedlige lånekostnadene. Så lenge man er over 20 år, har fast inntekt og bostedsadresse i Norge samt ingen betalingsanmerkninger, vil man hos de fleste kunne få innvilget refinansiering. Har man mulighet, burde man sikre det i egen bolig. Slik vil man kunne få mye lavere rente enn ved forbrukslån, og spare mye penger. Uansett hvordan man går frem, må man huske på at et lån er en økonomisk forpliktelse og at man må ha en plan.