Jeg har funnet ut at de saftigste kjøttbollene er når kjøttet ikke blandes til farse. Form derfor karbonadedeigen til kjøttboller og krydre de direkte i pannen – det resulterer i saftige og velsmakende kjøttboller. I denne oppskriften serveres kjøttbollene med hjemmelaget tomatsaus og gresskarmos.
Til 4 personer
Kjøttboller:
600g kjøttdeig
Havsalt, sort pepper og hvitløkspulver
Smør til steking
Tomatsaus:
3 rødløk
6 fedd hvitløk
2 bokser hele eller hakkede tomater á 400 ml
1 boks tomatpuré á 140g
Smak til med havsalt, sort pepper, honning, tørket oregano, tørket persille og stødt paprika
Olivenolje til steking
1 potte frisk basilikum
Gresskarmos:
800g gresskar for eksempel Butternut squash eller Hokkaido
800g søtpoteter
100g smør
Smak til med havsalt og sort pepper
Gresskarmos:
Halver gresskaret, fjern kjernene og skrell det.
Del gresskaret i grove terninger.
Skrell søtpotetene og del de opp i grove terninger.
Kombiner gresskar- og potetterningene i en gryte og dekk de med vann.
Sett gryten til kok, skru deretter ned varmen og lad gresskar og poteter simres møre under lokk. Det tar cirka 30-40 minutter avhengig av hvor store terningene er.
Hell av vannet på de møre grønnsakene.
Bruk en gaffel til å mose grønnsakene sammen med smøret, og smak til med havsalt og sort pepper.
Tomatsaus:
Skrell rødløkene, halver de og snitt de fint.
Skrell hvitløksfeddene og skjær de i tynne skiver.
Brun løk og hvitløk i olivenolje.
Tilsett bokstomater og tomatpuré. Brukes hele tomater kan de med fordel klippes i mindre stykker når de ligger i gryten.
Lad sausen simre i 20-30 minutter. Smak sausen til med havsalt, sort pepper, honning, tørket oregano, tørket persille og paprika.
Kjøttboller:
Forme deigen til kjøttboller. Kjøttbollene skal være på størrelse med store (hele) valnøtter.
Dryss rikelig med havsalt, sort pepper og hvitløkspulver på kjøttbollene, og stek de i smør til de er gjennomstekte.
Anrett gresskarmosen på fire tallerkener og topp med tomatsaus, kjøttboller og frisk basilikum.