I Frankrike lager man eplekake på denne måten: Det smaker bedre enn vår

10/09/2024 22:18

Henrik R

Oppskrifter
Foto: Dagens.no
Franskmennene har knekket koden for den perfekte eplekaken.

I Norge elsker vi eplekake, særlig når høsten banker på døren. Men hvis det er noen som virkelig mestrer kunsten å lage eplekake, så er det franskmennene. Den franske varianten, kjent som Tarte Tatin, er intet mindre enn en kulinarisk åpenbaring.

Mens vi nordmenn ofte nøyer oss med en enkel eplekake, tar franskmennene desserten til nye høyder. Den franske metoden involverer karamelliserte epler vendt i en sprø butterdeig - en kombinasjon som får enhver gane til å juble.

Men hvordan lager man egentlig en ekte fransk eplekake? Og kan vi med god samvittighet kalle denne desserten sunn? La oss dykke ned i detaljene.

Oppskrift på autentisk fransk eplekake (Tarte Tatin):

Ingredienser:

  • 6-8 epler (gjerne syrlige som Granny Smith)

  • 100 g smør

  • 200 g sukker

  • Butterdeig

  • Kanel (etter smak)

Fremgangsmåte:

  1. Skrell og del eplene i tynne båter.

  2. Smelt smør og sukker i en panne til det karamelliseres, og tilsett eplene.

  3. La eplene surre i karamellen til de blir litt myke.

  4. Rull ut butterdeigen og legg den over eplene i pannen. Brett kantene godt inn.

  5. Stek i ovnen på 180 grader i ca. 25-30 minutter, til deigen er sprø og gyllen.

  6. Vend kaken forsiktig ut på et fat slik at eplene kommer øverst.

  7. Server varm med krem eller vaniljeis.

Ekspertene anbefaler å oppbevare kaken i kjøleskapet i en lufttett beholder i opptil 3 dager. For best resultat, varm den litt i ovnen før servering for å friske opp smaken.

Men er epler egentlig sunne?
Svaret er ja. Epler er ikke bare velsmakende, de er også fulle av kostfiber, vitaminer som C og K, samt antioksidanter. De bidrar til å regulere blodsukkeret og kan være bra for hjertet.

Likevel, når det gjelder eplekake, er det viktig å være oppmerksom på sukkerinnholdet. Selv om epler i seg selv er sunne, endrer bildet seg når de bades i sukker og pakkes inn i butterdeig. Legger du til en klatt med crème fraîche eller en kule vaniljeis, kan desserten raskt bli en kaloriebombe.