Sikkerheten din kan være i fare: Dette må du være spesielt oppmerksom på på ferie

10/07/2023 21:30

Emma

Reiser
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Mange tenker ikke på det i det hele tatt.

"Jeg har selv spist pizza i 27 forskjellige land, og til tross for at jeg har jobbet med IT-sikkerhet i 30 år, har jeg fått kredittkortet mitt stjålet 2 ganger og Gmail-kontoen min hacket 1 gang – begge deler på grunn av uoppmerksomhet," sier Leif Jensen, sikkerhetsekspert hos ESET Nordics i en pressemelding og fortsetter:

"Jeg vil hjelpe deg med å unngå det, så jeg har satt sammen mine 10 beste tips for en IT-sikker sommerferie, og jeg vil dele dem med deg her."

1: Drop gratis Wifi - bruk mobildata

Det kan være fristende å bruke hotellets eller campingplassens gratis WiFi, det samme gjelder kafeer og restauranter. For vanlig surfing på nettet kan dette være ok, men så snart personlig informasjon deles, er ting annerledes.

"Det er altfor enkelt for eieren av den enkelte Wifi, for ikke å glemme andre brukere på nettverket, å få tilgang til enheten din. Det er betydelig tryggere å bruke mobildata," påpeker Leif Jensen.

Du kan enten dele WiFi fra smarttelefonen din, eller ta med et lite mobilt WiFi-hotspot. Dette gjør at du enten kan bruke et ekstra SIM-kort fra mobiloperatøren din, eller du kan kjøpe et forhåndsbetalt SIM-kort der du er på ferie.

2: Hold øye med kredittkortet ditt

Det er ikke overalt utenfor Danmark at mobilkortterminaler er installert, så du kan godt risikere at den vennlige servitøren på en restaurant ber om kredittkortet ditt og sier at han bare kan bruke det ut baksiden.

– Det er en unødvendig risiko å løpe, fordi det er lett å kopiere den viktige informasjonen fra kredittkortet. Hvis det ikke er andre alternativer, for eksempel å ta ut kontanter, bør du insistere på å gå sammen. Du må aldri miste kredittkortet av syne, understreker Leif Jensen.

3: Dropp kredittkortet, bruk kontanter

Du kan vanligvis betale trygt med kort på de fleste store hoteller og restauranter, samt i anerkjente butikker.

– Men for andre steder enn dette vil jeg anbefale å bruke kontanter i stedet for kredittkort. Tar du kun ut kontakter i en offisiell minibank i banken, sikrer du lavere vekslingsgebyr, og risikoen for å få kredittkortet kopiert er betydelig mindre, sier Leif Jensen.

4: Pass på passet ditt

Å miste passet ditt kan være veldig vanskelig, så ta godt vare på det. Mange hoteller ber ofte om pass ved innsjekking, og dette er greit som legitimasjon. Men ikke la dem kvitte seg med passet ditt bare for å skanne det på bakrommet, og ikke la dem beholde det.

– Når du er på hotellet, kan du oppbevare passet ditt, og eventuelle ekstra kredittkort, i en safe som ofte finnes på mange hotellrom.

5: Vent til du er hjemme med å legge ut bilder på sosiale medier

Det er fristende å dokumentere ferien, dag for dag, på sosiale medier. Men hvis du ikke er forsiktig med hvem som kan se innleggene dine, er det altfor enkelt, for eksempel for en innbruddstyv hjemme i Danmark, å følge med på at det sannsynligvis vil ta noen dager før du og familien din kommer hjem.

– Og når du legger ut bilder fra ferien på nett, husk å spørre barna først om det er greit at du legger ut bilder av dem på Facebook, minnes Leif Jensen.

6: Ta godt vare på smarttelefonen din

Det tar bare noen sekunder med uoppmerksomhet, så blir mobilen som lå på bordet ved siden av deg i den koselige kafeen vispet bort. Så uansett hvor godt smarttelefonen din ser ut og hvor mye du vil vise dem frem, pakk den bort.

– Jeg var i Ungarn for noen år siden, og jeg hadde ikke gått gatelangs i mer enn fem minutter før en vennlig forbipasserende spurte meg om jeg ville kjøpe en fin rosa iPhone han nettopp hadde til salgs, minnes Leif Jensen.

7: Ikke la andre se det når du bruker en bærbar PC

Det er fristende, og veldig forståelig, å sitte og jobbe på den bærbare datamaskinen hvor som helst annet enn hotellet. Men det må gjøres trygt.

– Hvis du, som meg, liker å sitte på en kafé i sommerlandet med dobbel espresso og laptop, så vil jeg sterkt anbefale at du setter et såkalt «personvernfilter» på skjermen. Den kan kjøpes for noen hundrelapper og hindrer andre i å følge med på det som skjer på skjermen din, forklarer Leif Jensen.

8: Vær forsiktig hvis du låner en bærbar PC

Hvis du trenger å låse en datamaskin på det lokale biblioteket eller flyplassen, og du gjør alt annet enn vanlig nettsurfing, må du sørge for at du logger deg ut fra alle tjenestene du har brukt.

– Det holder ikke bare å lukke vinduet, du må trykke på «logg ut» for å sikre at neste bruker ikke kan fortsette på kontoen din, påpeker Leif Jensen.

9: Vær oppmerksom på hvilke apper du installerer

Apper har blitt en del av hverdagen vår, og mange steder må du installere en app, for eksempel for å bruke den lokale taxitjenesten eller kanskje bare for å parkere. Men du bør holde tungen rett i munnen, og du bør ikke ha det så travelt at du slipper forsiktigheten.

– Det finnes mange forskjellige falske apper, og i sommervarmen kan man lett ta feil valg. Når du har installert en app, må du være klar over hvilke tillatelser du gir den. Det er for eksempel neppe nødvendig at den nye parkeringsappen skal ha tilgang til kontakter eller mobilens mikrofon, sier Leif Jensen.

10: Husk å ta sikkerhetskopi av kameraet

Mobilen har blitt det foretrukne kameraet for mange, og ofte synkroniseres bildene automatisk med en skytjeneste, som bildene deretter lastes opp til.

– Men hvis du, som meg, bruker et «ekte kamera», må du ta sikkerhetskopi hver dag av bildene dine – eventuelt ved å kopiere bildene til en laptop, sier Leif Jensen.

Bonustips

Når du fortsatt sitter om kvelden og surrer over dagens mange inntrykk, kan du bruke det stille øyeblikket til å se hvilke apper du har på smarttelefonen din og hvilke tillatelser de har.

– Er det for eksempel nødvendig å gi TikTok tilgang til å bruke kameraet og mikrofonen din hvis du aldri laster opp innhold selv, avslutter Leif Jensen.