Ekstreme hetebølger, tørke og flom er i ferd med å bli en uunngåelig del av europeiske somre, og klimaforskere advarer om at vi kan vente oss nok en varm sommer.
Anne Sophie Daloz, klimaforsker ved Cicero - Senter for klimaforskning i Norge, sier til Dagbladet : "Vi ser en økning i temperaturene overalt i Europa - også de ekstreme temperaturene, som følge av hetebølger. Det har vi sett de siste to åra. Temperaturene har gått spesielt mye opp i Sentral- og Sør-Europa."
Sommeren i fjor var preget av ekstreme temperaturer, med flere populære feriedestinasjoner som satte ville varmerekorder.
Girona i Spania 8. august: 47,3 grader
Decimomannu på Sardinia, Italia 24. juli: 46,9 grader
Valencia, Spania 10. august: 46,8
Anchialos i Hellas 26. juli: 46 grader
Batman i Tyrkia 10. august: 45,5 grader
Adıyaman i Tyrkia 14. august: 45,2 grader
Boadella i Spania 18. juli: 45,1 grader
Córdoba i Spania 11. august: 45 grader
Siirt i Tyrkia 10. august: 45 grader
Hans Olav Hygen fra Meteorologisk institutt viser til at det er land som Spania, Italia, Tyrkia og Hellas som ofte rammes av ekstreme hetebølger og hvor temperaturene kan overstige 40 grader.
"Når du passerer 36-37 grader, blir det vanskelig for kroppen vår å kvitte seg med varmen. Det blir enda vanskeligere når temperaturen overstiger 40 grader. Utsettes du for det over lengre tid, er det dødelig." advarer han.
Hygen understreker at det ikke bare er på grunn av varmen folk søker sørover, men det er også en risiko for å bli rammet av ekstreme hetebølger. Rådet er klart: søk skygge, hold deg innendørs og drikk rikelig med væske for å tåle de høye temperaturene.
Med en global trend der varmerelatert dødelighet har økt med 30 prosent de siste 20 årene, er det ifølge WMO en klar oppfordring om å ta advarslene på alvor.
Økningen i varmerelatert dødelighet i Europa er på hele 94 prosent.