Som første by i verden: Stor by krever nå entré penger

25/04/2024 10:13

Emma

Reiser
Foto: Oleg Senkov / Shutterstock.com
Foto: Oleg Senkov / Shutterstock.com
Plassen med sine vakre renessansebygninger og ekstremt dyr kaffe.

Venezia er enormt populært blant turister - så populært at byen nå er den første i verden til å ta drastiske tiltak for å redusere antall besøkende.

Per i dag, 25. april 2024, må noen turister betale for entrébillett for å komme inn i 'Den flytende byen'.

Det skriver flere internasjonale medier, deriblant Reuters og The New York Times.

Med over 15 millioner besøkende i året, drukner Venezia i sin egen suksess, så i et forsøk på å begrense antall turister har byregjeringen innført en avgift på fem euro (tilsvarende 58,74 norske kroner).

– Venezia er ikke bare vår by, det er hele verdens by, og av hensyn til både fastboende og besøkende har det blitt nødvendig å regulere fenomenet masseturisme, sier Luigi Brugnaro, ordfører i Venezia, til TV 2.

Som besøkende kan du imidlertid unngå å måtte gå til lommene. På flere måter.

Bare en-dagers turister må betale inngangsbillett, så du vil ikke kunne slipper hvis du booker minst en natt. I dette tilfellet må du imidlertid betale en turistskatt, som har eksistert lenge, som også finnes andre steder. Blant annet på Mallorca.

Hvis du bare besøker byen en dag, med litt planlegging, kan du også unngå å bli kvitt de fem euroene.

Det er faktisk bare 29 utvalgte dager i 2024 at det må betales inngang – typisk i helger eller helligdager, når tilstrømningen av turister er spesielt stor.

Betaling er bare nødvendig mellom 08:30 og 16, så hvis du bare vil se Venezia 'by night', kan entrébilletten - som kan kjøpes på nettstedet cda.veneziaunica.it/en - også unngås.

Barn under 14 år trenger ikke å betale i kassen for å besøke den verdensberømte italienske byen.

Hvis du blir oppdaget uten gyldig billett, vil det være en bot på opptil 300 euro.

Venezia er den første bebodde byen i verden som innfører opptak.

Siden 1987 har Venezia stått på UNESCOs verdensarvliste som et «ekstraordinært arkitektonisk mesterverk», men i fjor advarte Unesco om at byen måtte jobbe for en mer bærekraftig turisme.