Ski-VM er i full gang, og de norske løperne brilljerer som forventet i skiløypene. Men hva er hemmeligheten til suksessen?
Er de rett og slett født med ski på beina eller finnes det andre rutiner og forberedelser som er bakgrunnen for suksessen?
Vi har gått rutinene til våre største skistjerner etter i sømmene og funnet en rekke spennende - og noen litt alternative - forberedelser som stjernene alltig gjør før et viktig renn.
Therese Johaug: Skisko-snøring og havregrøtens magi
Therese Johaug er kjent for sin dedikasjon og grundige forberedelse før hvert renn.
En av hennes mer kuriøse rutiner er måten hun snører skiskoene på. Hun har en bestemt rekkefølge og strammeteknikk som hun mener gir henne den perfekte følelsen og kontakten med skiene. Dette ritualet er så viktig for henne at hun alltid tar seg god tid til det før start. Det har hun selv beskrevet på sin egen YouTube-kanal.
Når det kommer til kosthold, sverger Johaug til en solid porsjon havregrøt toppet med friske bær og honning på morgenen før konkurranse.
Denne frokosten gir henne den nødvendige energien og er blitt en fast del av hennes oppladning.
Johannes Høsflot Klæbo: Teknologifreak med sans for pannekaker
Johannes Høsflot Klæbo er kjent for sin innovative tilnærming til langrennssporten. Han bruker avansert teknologi i forberedelsene, inkludert analyseverktøy for å studere teknikk og løpsstrategi.
Klæbo er også svært opptatt av detaljer og har spesifikke rutiner for utstyrssjekk og oppvarming. Han sørger alltid for at skiene er perfekt preparert og at utstyret sitter som det skal før han går til start.
Før Ski-VM valgte han å ikke delta på landslagssamlinger for å minimere sjansen for smitte, og han har også valgt å ikke bo sammen med laget under mesterskapet. Det er for å ikke bli syk og får å passe på at han ikke får i seg noe han ikke tåler, skriver Langrenn.com.
Når det gjelder mat, har Klæbo en del allergier som gjør at han er ekstra forsiktig med hva han spiser. Han har i flere intervjuer snakket om at han elsker bestemors hjemmelagde mat, og at han er svak for pannekaker med blåbærsyltetøy som sin pre-race frokost. Han mener det gir en god balanse mellom karbohydrater og proteiner, samtidig som det smaker fortreffelig.
Heidi Weng: Dansemoves og sjokoladesug
Heidi Weng har sine egne unike forberedelsesritualer.
Hun bruker musikk som en del av sin mentale oppladning, hvor hun lytter til favorittsanger for å komme i riktig stemning før konkurranser. Det ryktes også at hun tar noen dansetrinn på hotellrommet for å løsne opp nervene og få i gang blodsirkulasjonen.
Når det kommer til kosthold, skiller Weng seg litt ut fra de andre toppidrettsutøverne. Hun har nemlig et ganske avslappet forhold til kosthold.
I et intervju med KK.no for noen år siden fortalte hun at hun spiser dessert hver dag, helst is, fordi det gjør henne glad. Frokosten hennes består ofte av 3–4 brødskiver, og hun er stor fan av risengrynsgrøt – som hun gjerne spiser om morgenen. Lunsjen kan inkludere pølser, og hun er ikke fremmed for en tur innom McDonald's dersom lysten melder seg.
"Jeg må ha mye mat, for jeg er mye sulten," sa hun i intervjuet.
Til tross for sitt uformelle syn på mat, er det ingen tvil om at Wengs treningsdisiplin og mentale forberedelser hjelper henne til å prestere på toppnivå.
Kombinasjonen av musikk, dans, og en liten dose hverdagsglede gjennom matvaner ser ut til å være oppskriften hennes for suksess! Det kan vi kanskje alle lære noe av?