2-0 er den farligste ledelsen, det gir et enormt psykologisk løft å score like før pause, og fordi du ikke kan sparke hele laget, er det treneren som må erstattes av dårlige resultater.
Dette er bare noen av mytene som advokaten og etterforskningsjournalisten Lars Bjørknæs har analysert i boken The Myths of Football. Totalt har han analysert 15 av fotballens mest utbredte myter, hvorav bare noen få faktisk holder vann. Konklusjonene ble nådd ved å analysere kampene de siste sesongenes i både Eliteserien, Premier League, Primera Division og Champions League, som totalt utgjør rundt 8000 kamper.
Lars Bjørknæs mener det er overraskende hvorfor 2-0-myten har blitt like utbredt som den er :
"I snitt skåres det 2,5 mål per kamp i ikke bare Eliteserien, men også store ligaer som engelsk og spansk. Derfor går det nesten med seg selv at hvis du er foran med 2-0, så vinner du vanligvis også."
Lars Bjørknæs mener man må lese Fotballmytene for å få svar på hvilken ledelse som er farligst i stedet. Han vil imidlertid gjerne avsløre at effekten av å sparke en trener er sterkt overdrevet :
"I beste fall er det usedvanlig begrenset, spesielt når vi snakker om bunnlag. Hvis du ser på de siste sesongene i Danmark, England og Spania, er utgangspunktet at bare lag fra den beste delen av tabellen har lykkes med å sparke treneren. Samtidig, bare i situasjoner der lagene over lang tid må anses å ha underprestert."
Fotballkommentator : Et vakuum kan oppstå etter at en trener har blitt sparket
Det kommer som en liten overraskelse for Kenneth Hansen, som blant annet kommenterer fotball for dansk TV 2, at det ikke nødvendigvis er så stor nytte av å sparke treneren. Til Dagens.dk sier han at kravet må være en langsiktig plan før man blir kvitt sjefen på benken :
"Prøv å overføre det til det normale arbeidslivert. Du sparker ikke bare den administrerende direktør eller viktige mellomledere på grunnlag av dårlige kvartalsvise økonomiske resultater. Hvis å sparke en trener er eneste og siste utveien, bør den også stille krav til rekrutteringsprosessen etterpå. Hvis du sparker en mann som spiller 3-5-2, hvor begge vingbackene er viktige kontaktpunkter for laget, er det ingen vits i å ansette en gammel dinosaur som har spilt 4-4-2 med to defensive, holde midtbanespillere, i hans sted."
Kenneth Hansen mener et viktig element i forhold til trenerfyring er at de kan bidra til å skape ny luft i lag, som i lang tid har blitt presset på grunn av svingende resultater :
" En trenerfyring kan riste opp hierarkiet og få alle spillere tilbake på tærne. Men vi opplever også at vakuumet liksom punkterer etter 3-4 kamper, og så kommer den nye trenerens ferdigheter og egenskaper virkelig til sin rett. Og de beste trenerne henger bare ikke på trærne hvis du bestemmer deg for å bytte på managerposten midt i en sesong, så profesjonelt vil du sannsynligvis bli igjen med en dårligere trener - i det lange løp.»