Google vil slette "potensielt pinlig søkehistorikk" fra millioner av brukere

09/04/2024 13:00

Emma

Teknologi
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Ifølge rettsdokumenter kritiserer flere tidligere ansatte i Google inkognitomodusen for å være villedende.

Google vil slette den private søkeloggen til millioner av mennesker som har surfet på internett i såkalt inkognitomodus.

Det skriver det amerikanske mediet NPR.

Kanskje du har trodd at dataene og søkeloggen din ikke ville bli lagret hvis du tidligere har slått på inkognitosøk før du googlet noe du enten syntes var pinlig eller bare ikke ville lagre på datamaskinen din.

Men slik er det ikke.

Googles beslutning kommer som en konsekvens av et forlik som teknologigiganten inngikk i forbindelse med et amerikansk søksmål fra 2020 som påsto at morselskapet Alphabets sporing av brukernes nettaktiviteter.

Lagrer fortsatt data

Selv om brukere av Googles Google Chrome-nettleser i mange år har blitt møtt med teksten: "Nå kan du surfe privat" når de slo på inkognito, har det ikke vært helt riktig.

Faktisk er det bare lokalt på datamaskinen eller smarttelefonen at søkehistorikken ikke er lagret, og ifølge personene bak søksmålet har dette ikke vært tydelig nok for brukeren.

"(Google) vet hva favorittfargen din er og selv de mest intime og potensielt pinlige tingene du søker på internett - uansett om du følger Googles råd om å holde aktivitetene dine private," sa søksmålet.

Det ser ut til at Google brukte de innsamlede dataene til å måle nettrafikken og selge annonser.

«Google har forvandlet seg til en uansvarlig skattekiste av informasjon så detaljert og ekspansiv at George Orwell aldri kunne ha drømt om det,» skrev advokat Mao og andre advokater som bidro til å saksøke selskapet.

George Orwell var en engelsk forfatter og journalist. Han er særlig kjent for sin dystopiske science fiction-fortelling «1984», som beskriver et totalitært overvåkningssamfunn.

Massiv mengde data slettet

Det føderale søksmålet, som nå er avgjort, krevde rundt 5 milliarder dollar, tilsvarende nesten 35 milliarder danske kroner, i erstatning, skriver BBC.

Kort tid etter at saken ble avgjort i januar, oppdaterte Google sine retningslinjer for å gjøre det tydeligere for brukeren at Google fortsetter å spore brukerens aktiviteter - selv når du er inkognito.

Hvis du leser nøye, er det nå også tydeligere for leseren at funksjonen sannsynligvis ikke er fullt så privat som mange sikkert trodde.

For eksempel ser det nå ut til at selv om du angir inkognito, kan søkeloggen din fortsatt være tilgjengelig for en arbeids- eller utdanningsinstitusjon, Internett-leverandør og nettstedene du besøker.

Kort tid etter forliket annonserte selskapet også en funksjon som vil prøve å blokkere såkalte tredjeparts informasjonskapsler som sporer brukernes aktiviteter når de surfer på internett.

Mandag kom det frem at Google har gått med på å fjerne «hundrevis av milliarder» av private nettleserdata som selskapet tidligere har samlet inn.

Flere søksmål kan vente

Google-talsmann Jorge Castaneda sa:

- Vi er glade for å slette gamle tekniske data som aldri ble assosiert med mennesker og aldri ble brukt til noen form for personalisering.

Han understreket også at Google ikke vil betale erstatning som en del av forliket.

Rettsdokumenter viser at tidligere Google-ansatte beskrev inkognitomodus som en «effektiv løgn» og «et forvirrende rot».

Flere store teknologiselskaper har den siste tiden møtt økt gransking i både USA og EU.

I begynnelsen av mars fikk Apple en bot på 1,8 milliarder euro.

Det var EU-kommisjonen, med konkurransekommissær Margrethe Vestager i spissen, som bøtela saken, som ble anlagt av strømmetjenesten Spotify.

I USA står Google og morselskapet Alphabet overfor to separate monopolsaker anlagt av den føderale regjeringen.

I mai 2023 ble Meta, selskapet bak blant annet Facebook og Instagram, dømt til å betale en bot på 1,3 milliarder dollar for å ha sendt brukerdata til amerikanske aktører.