Nytt batteri oppfunnet: Kan kjøre i 50 år uten å bli ladet

26/05/2024 23:00

Emma

Teknologi
Foto: Betavolt.tech
Foto: Betavolt.tech
Den går på kjernekraft.

Et kinesisk selskap, Betavolt, hevder å ha utviklet et revolusjonerende nytt batteri som kan drive smarttelefoner i 50 år uten å måtte lades opp.

Det skriver Economic Times.

Batteriet er atomdrevet og hylles som verdens første miniatyr atomenergisystem. Teknisk sett bruker batteriet 63 atomisotoper, som er pakket inn i en modul mindre enn en mynt.

Konsept fra forrige århundre

Teknologien bak batteriet går ut på å omdanne energien fra de råtnende isotopene til elektrisitet – et konsept som først ble forsket på i forrige århundre.

Men det er først nå at Betavolt har klart å få konseptet til å fungere, som det første i verden.

Selskapet har allerede lansert et pilotprosjekt for testing, og det er planer om å masseprodusere batteriet til kommersielle formål som smarttelefoner og droner.

I en pressemelding skriver Betavolt at atombatteriet kan være i stand til å dekke behovet for langsiktig energiforsyning i utallige scenarier, for eksempel innen romfart, kunstig intelligens, medisinsk utstyr, mikroprosessorer, avanserte sensorer og mye mer.

Lover full sikkerhet

Nå tenker du kanskje at det ikke akkurat virker som en god idé å ha noe som kan beskrives som et mikroskopisk kjernekraftverk i lommen, men selskapet bak batteriet lover at det er ekstremt trygt.

For det første er den designet for å tåle støt, akkurat som den kan operere fra 60 grader frost helt opp til 120 grader.

I tillegg lover Betavolt at forfallet av isotopene ikke fører til noen ekstern strålingsfare, dvs. utenfor batteriet. Faktisk er de så sikre på produktet sitt at de tror det kan brukes til enheter i menneskekroppen, for eksempel pacemakere.

Etter forfallsperioden vil de 63 isotopene omdannes til stabile, ikke-radioaktive kobberisotoper, som verken er en trussel mot miljøet eller forurensningsfare.