Sommeren er høysesong for skader på mobiltelefoner: Slik unngår du de 3 vanligste

10/07/2024 12:00

Emma

Teknologi
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Etterspørselen etter reparasjoner i sommermånedene er dermed opptil 30 prosent høyere enn om vinteren

Sommeren kommer med godt vær, ferie og godt humør, men sommeren er også høysesong for skader på mobiltelefoner, ifølge en ny analyse fra Fixphone.

En titt på de siste ni års økonomiske tall viser at etterspørselen etter reparasjoner er betydelig høyere om sommeren.

– Hvert år opplever vi en betydelig økning i etterspørselen etter mobile reparasjoner om sommeren. I juni, juli og august er omsetningen typisk 25-30% høyere sammenlignet med de kalde vintermånedene. Dette mønsteret har vært gjennomgående de siste ni årene, og spesielt i butikken vår i Roskilde ser vi en ytterligere økning i reparasjoner, sier eier av Fixphone, Nael Cheheibar.

Festivaler og godt humør

Det er ikke tilfeldig at butikken i Roskilde opplever stor etterspørsel om sommeren.

Sommeren er lik festivaltid, og det høye humøret som vanligvis oppstår om sommeren bringer også med seg en viss løshet, noe som kan være en medvirkende årsak til skade på mobilen.

– Om sommeren er folk utvilsomt gladere og mer aktive. Du deltar i utendørsaktiviteter som spill, sport, fester og festivaler, noe som øker risikoen for skade på mobilen. En skjerm knekker bare lettere på asfalten enn på det myke teppet hjemme. Hvis du er på stranden eller bassenget, øker det også risikoen for væskeskader, sier Nael Cheheibar.

Ødelagte skjermer og dårlige batterier er de største synderne

Analysen viser også at ødelagte skjermer og dårlige batterier er de typiske årsakene til at en reparasjon er nødvendig, men væskeskader står også for en god del av skadene.

1. Skjermendring - 56 prosent

2. Batteribytte – 27 prosent

3. Væskeskade – 6 prosent

– De to første typene reparasjoner vil neppe overraske de fleste, da det er de «vanlige» skadene vi bare ser mer av om sommeren.

Den eneste typen reparasjon som øker betydelig om sommeren er "væskeskader". Dette skyldes at flere bruker telefonen ved bassenget, stranden og andre våte miljøer, noe som øker risikoen for væskeskader, forklarer Nael Cheheibar.

Slik unngår du skade på mobilen

Slik at du kan komme deg gjennom sommermoroa og utendørsaktiviteter uten å skade mobilen, har Fixphone satt sammen noen enkle, men effektive tips for å holde telefonen i toppform i sommermånedene.

Skade på skjermen

– For å unngå en ødelagt skjerm må du først og fremst holde på telefonen. Det høres banalt ut, men de fleste skjermskader oppstår når mobiltelefonen mistes. Unngå derfor situasjoner der du enkelt kan miste den – for eksempel hvis du har mobiltelefonen i baklomma under aktiviteter. På fester eller festivaler er det også lurt å ha mobilen i et deksel eller en veske med stropp. Husk å bruke et godt deksel – helst i et halvmykt materiale – og beskyttelsesglass for ekstra beskyttelse.

Batteriproblemer

Et batteri mister naturlig kapasitet over tid, og det kan man ikke endre på. På den annen side kan du gjøre flere ting som kan bidra til å forlenge batteriets levetid. For eksempel er et batteri best å aldri være fulladet, og det bør heller ikke gå helt tomt. Lad den derfor mellom 20-80 prosent. Batteriet er også dårlig på grunn av ekstreme temperaturer, så ikke la telefonen ligge i direkte sollys om sommeren.

Væskeskader

– Ikke bruk telefonen under vann, selv om den er vanntett. Selv om sertifiseringer lover tetthet under optimale forhold, blir pakninger porøse over tid, og da kan vannet lett komme inn i telefonen din. Generelt bør du unngå å bruke mobiltelefonen med våte hender og holde den borte fra vann. Det skjer mye væskeskader når telefoner faller ned i toalettet, så hvis du har telefonen i baklommen, må du være ekstra årvåken.