Alvorlige anklager mot Spotify

28/03/2025 08:02

Yvonne

UNDERHOLDNING
Foto: Matthew Nichols1 / Shutterstock
Strømmegiganten Spotify får kraftig kritikk etter en ny avsløring – men svarer at de ikke har gjort noe ulovlig.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Spotify er en av verdens største musikkstrømmetjenester, men nå stormer det rundt selskapet.

En fersk avsløring fra SVT Uppdrag granskning viser at Spotify distribuerer musikk som skal ha bidratt til eskalering av kriminelle konflikter i Stockholm.

Trusler og hån mot drapsofre
I musikken som ligger på plattformen, skryter artister av voldshandlinger og pårørende som har blitt skutt, samtidig som de truer med ny dødelig vold. Ifølge SVT har en pågående gjengkonflikt i Stockholm blitt forsterket av slike låter.

"Det er direkte trusler og hån mot drapsofre selskapene lar spre på sine plattformer", sier journalist Diamant Salihu, som har undersøkt saken for Uppdrag granskning.

Et konkret eksempel er drapet på en 16 år gammel gutt i bydelen Fruängen, hvor musikk fra gjengrelaterte rappere skal ha bidratt til å hisse opp konflikten i forkant av drapet.

Spotify forsvarer seg
Til tross for den alvorlige kritikken, står Spotify fast på at de ikke har brutt noen regler.

"Etter en nøye gjennomgang har vi slått fast at de ikke bryter retningslinjene våre", sier selskapet i en kommentar til SVT.

Musikken som trekkes frem i undersøkelsen distribueres også via YouTube og musikktjenesten Amuse.

Også Amuse avviser anklagene og sier at de forholder seg til gjeldende lover og regler.

Heftig debatt om gangsterrap
Dette er ikke første gang gangsterrap blir tema i offentligheten. Debatten har rast i flere år, og spørsmålet om hvor grensen mellom kunst og kriminalitet går, er stadig gjenstand for diskusjon.

I februar gikk Sveriges arbeids- og integreringsminister Mats Persson hardt ut mot kulturbransjen, som han mener unnskylder gangster-rappere med de «samme gamle slitne argumentene».

"Det som imidlertid er helt glemt i denne sammenhengen, er alle ofrene for den blodige gjengvolden. Når en subkultur som romantiserer vold blir ukritisk belønnet, er det en hån mot både samfunnets normer og alle som har blitt rammet av eksplosjoner og skyting", skrev Persson i en debattartikkel i Aftonbladet.

Hvor går grensen?
Spørsmålet mange stiller seg nå, er om strømmetjenester bør ta større ansvar for innholdet de sprer, eller om det er opp til myndighetene å regulere.

Spotify står på sitt – men med økende press fra både politikere og samfunnet, kan det hende selskapet må revurdere hvordan de håndterer kontroversielt innhold i fremtiden.

Læs også:

Hva brukes det tredje rommet i vaskemaskinen din til? Få vet det, men her er svaret Vi vasker alle klær, men det viser seg at mange av oss plasserer vaskemiddelet feil i maskinens rom. Det største mysteriet er imidlertid det tredje rommet. Hva brukes det til? Her får du svaret: