Noen ganger kan tilsynelatende vanlige funn vise seg å være langt mer verdifulle enn først antatt.
En australsk mann, David Hole, oppdaget en tung og uvanlig stein i 2015 mens han gikk rundt med en metalldetektor i Maryborough nær Melbourne.
Området, som ligger i Australias historiske Goldfields-region, ga ham håp om at han hadde funnet en gullklump.
Steinen ble undersøkt med både fjellsager og syre i et forsøk på å avsløre dens indre. Ingen av disse metodene lyktes, men fascinasjonen vedvarte.
Hole bestemte seg derfor for å ta med steinen til Melbourne Museum for faglig vurdering.
På museet tok det imidlertid en uventet vending. Det skriver Sciencealert.
Her ble det bekreftet at han ikke hadde funnet gull, men en sjelden meteoritt. Geolog Dermot Henry la merke til hvordan steinens overflate avslørte sin reise gjennom atmosfæren. "Den hadde dette skulpturerte, oppslukende utseendet," forklarte han.
Meteoritten, som veier 17 kilo, fikk navnet Maryborough etter området der den ble funnet.
Med en alder på 4,6 milliarder år, inneholder den verdifull informasjon om opprinnelsen til solsystemet. Innsiden avslører blant annet små krystalliserte dråper kalt kondruler, og det høye jerninnholdet plasserer den i kategorien H5 vanlig kondritt.
"Meteoritter transporterer oss tilbake i tid og gir ledetråder om dannelsen av solsystemet vårt," sa Henry og understreket meteorittens vitenskapelige betydning.
Forskerne mener at steinen stammer fra asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter og har vært på jorden i opptil 1000 år. Dens sjeldenhet gjør den mer verdifull enn gull.
"Når du ser på hendelseskjeden, er det ganske overraskende at det i det hele tatt er oppdaget."