Derfor anses fredag den 13. som en uheldig dag

13/09/2024 07:00

Sofie

UNDERHOLDNING
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
I dag er det fredag den trettende - en dag mange forbinder med uhell. Men hvorfor er det egentlig sånn?

Det korte svaret – som med mange former for overtro – er at dagen faktisk slett ikke er spesielt uheldig. Det er tross alt bare en helt vanlig dag.

Likevel ligger det mer bak den spesielle datoen enn man skulle tro.

Det er nemlig flere årsaker til at datoen anses å være uheldig, og de er ganske interessante.

Så la oss grave oss ned i hva saken handler om!

Selv om dagen i dag føles spesiell, så er det faktisk ikke så uvanlig at den trettende faller på en fredag. Fredag den 13. oppstår i gjennomsnitt to ganger hvert år, selv om frekvensen varierer fra år til år. Hvert år vil ha minst én fredag den 13. på grunn av hvordan ukedager og datoer fordeles over 12 måneder. I noen år kan fredag den 13. skje så mange som tre ganger. Dette skjer når året starter på en torsdag, eller hvis et skuddår starter på en søndag.

Og i år, i 2024, har vi kun en eneste fredag den trettende, og det er i dag, fredag den 13. september.

Tall-symbolikk
Fredag den 13. anses av mange som en uheldig dag på grunn av en kombinasjon av kulturelle, religiøse og historiske faktorer som har utviklet seg over tid.

Tallet 13 har lenge vært ansett som et uheldig eller ufullstendig tall i flere kulturer. Dette kan spores tilbake til religiøse og mytologiske tradisjoner. For eksempel har noen knyttet det til den siste nattverd, hvor 13 personer var til stede (Jesus og hans 12 disipler), og Judas, som forrådte Jesus, var den trettende personen.

I vestlig kultur blir tallet 13 ofte sett på som et tall som bringer ulykke. Dette har ført til at mange bygninger ikke har en 13. etasje, og flyselskaper unngår rad 13 i flyene sine.

Fredagen er uheldig
I kristendommen blir fredag ofte sett på som en uheldig dag fordi det var dagen Jesus Kristus ble korsfestet (langfredag). I tillegg har flere hendelser i historien som har skjedd på en fredag, blitt assosiert med uflaks.

Kombinasjonen af en uheldig dag og en uheldig dato har alstå skapt en ekstra uheldig dag - i hvertfall for de som er overtroiske.

Historisk
En kjent historisk hendelse som ofte nevnes i sammenheng med fredag den 13., er arrestasjonen av Tempelridderne den 13. oktober 1307. På denne dagen ble mange medlemmer av denne middelalderordenen arrestert i Frankrike, og dette bidro til oppfatningen av fredag den 13. som en ulykkesdag.

Myten rundt dagen fredag den 13. skjøt fart på slutten av 1800-tallet. I 1869 skrev Henry Sutherland Edwards en biografi om den sagnomsuste komponisten Gioachino Rossini, og la spesielt merke til at dødsdatoen hans var viktig. Edwards sa:

«Han [Rossini] var omringet til det siste av beundrende venner; og hvis det er sant at han, som så mange italienere, betraktet fredager som en uheldig dag og tretten som et uheldig tall, er det bemerkelsesverdig at han fredag ​​13. november døde.»

Assosiasjonene mellom den spesielle datoen og uhell fortsatte, og i 1907 kom romanen "Fredag, den trettende". Den ble skrevet av Thomas W. Lawson og den fokuserte på en forretningsmann som var fast bestemt på å skape problemer og kaos på den aktuelle dagen på aksjemarkedene.

En del av populærkulturen
Senere har det kommet en rekke film, bøker og tv-serier som bygger videre på dagen som spesielt ulykkesbringende.

Kombinasjonen av myter, religion, og populærkultur har sammen skapt en overtro knyttet til fredag den 13. Selv om mange mennesker i dag ikke tror på at dagen virkelig har betydning for ens hell eller uhell, er det fremdeles en dato som får mye oppmerksomhet i media og populærkultur.

Kort sagt, det er ingenting å bekymre seg for datoen fredag ​​13.

Bare ikke la en svart katt krysse veien din eller gå under noen stiger. Det er vel ingen grunn til å friste skjebnen?