Den sjette januar, på den tolvte dag jul, er det ugjenkallelig slutt på julefeiringen over hele verden. Flere steder markeres dagen med opptog, spesielle kaker og besøk av en heks.
Dette er dagen som tradisjonelt avslutter julefeiringen og minnes de tre vise menn – Kaspar, Melkior og Balthasar – som ifølge Bibelen fulgte stjernen til Betlehem for å besøke Jesusbarnet med gaver av gull, røkelse og myrra.
Men hvordan feires dagen, og hvilke morsomme detaljer skjuler seg bak denne eldgamle tradisjonen?
Tradisjoner verden rundt
I mange katolske land, som Spania, Italia og Mexico, er Hellige Tre Kongers Dag ofte en viktigere høytid enn selve julaften.
I Spania feirer man med en storslått parade kalt Cabalgata de Reyes, hvor "de tre kongene" deler ut godteri til barna. Dagen er også en gaveutdelingsdag, der barna våkner til gaver som de tre vise menn angivelig har levert i løpet av natten.
Kake med hemmelig figur
I Frankrike og Belgia er det vanlig å spise Galette des Rois, en kake laget av butterdeig fylt med mandelkrem.
Inni kaken er det gjemt en liten figur eller en bønne. Den som finner figuren, blir "konge for en dag" og får bære en papirkrone. På mange måter minner denne tradisjonen om vår norske skikk med mandel i grøten.
I Italia kommer den gode heksen La Befana på besøk natten før den 6. januar, og legger gaver eller kull i sokkene til barna – alt etter hvor snille de har vært.
Hva med Norge?
I Norge har Hellige Tre Kongers Dag historisk sett hatt mindre oppmerksomhet, men noen steder er dagen markert som den offisielle slutten på julefeiringen.
På denne dagen var det tradisjon å rydde ut julepynten og spise opp restene fra julemat og kaker.
Mange tente også trearmede lys, som symboliserte de tre vise menn, og flere steder markeres dagen som den offisielle dagen man tar ut juletreet.
Visste du dette om de tre vise menn?
De tre vise menn er aldri nevnt ved navn i Bibelen. Navnene Kaspar, Melkior og Balthasar dukket først opp i europeiske kristne tradisjoner flere hundre år senere.
Ifølge legenden representerer de hver sin verdensdel: Kaspar Asia, Melkior Europa, og Balthasar Afrika.
I noen land får kameler ekstra mye oppmerksomhet denne dagen, siden de ifølge tradisjonen bar kongene til Betlehem. I Mexico legger barna ut høy eller gress til kamelene i håp om at kongene skal legge igjen ekstra store gaver.
En morsom detalj
Stjernen de vise menn fulgte, har fascinert astronomer i århundrer. Noen mener det var en komet, mens andre tror det var en sjelden planetkonjunksjon.
Hva det faktisk var, forblir et mysterium – men det gjør historien desto mer magisk.
Hellige Tre Kongers Dag er altså en rik tradisjon fylt med historie, matglede og kulturelle variasjoner.
Selv om dagen ikke er like stor i Norge som i andre land, er det en påminnelse om hvordan ulike kulturer feirer slutten på julen – og hvordan tradisjoner kan bære magien videre år etter år.