Har du også tisset feil hele livet?

09/06/2023 08:30

Sofie

UNDERHOLDNING
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvis du er en av de mennene som står opp for å tisse, kan en urolog nå fortelle deg at det er helt feil.

I årevis har menn over hele verden praktisert en vane som ifølge urolog Gerald Collins ikke er den mest hensiktsmessige. Han hevder at flertallet av menn har tisset «feil» hele livet.

Denne påstanden har naturlig nok vakt mye oppmerksomhet og også fått mange menn til å rynke på nesen. Det skriver Sosialnytt.

Debatten om menn bør sette seg ned ved vannlating blusser ofte opp. Men ifølge urolog Gerald Collins er det en klar helsemessig årsak til dette, og det handler ikke om individuelle preferanser.

Faktisk hevder han at det å sitte ned er «den mest effektive måten» å tisse på, selv for menn. Denne påstanden er basert på en studie fra 2014 der forskere fra Nederland konkluderte med at det er lettere å tømme blæren raskt og fullstendig i sittende stilling.

Forskerne ved Leiden University Medical Center, som sto bak denne studien, forklarer at dette er fordi du slapper helt av i bekken- og ryggmuskulaturen når du setter deg ned.

Når disse musklene er avslappet, blir det rett og slett lettere å tisse. Å stå opp aktiverer derimot musklene, noe som kan hindre fullstendig tømming av blæren.

Studien slår også fast at det å tisse i sittende stilling er spesielt gunstig for menn som opplever aldersrelaterte problemer med nedre urinveier og forstørret prostata (BPH).

Benign prostatahyperplasi (BPH), hvor prostatakjertelen vokser innover og klemmer urinrøret – og dermed blokkerer urinsystemet, rammer de fleste middelaldrende og eldre menn. Faktisk opplever så mange som 80 prosent av alle menn BPH når de er i 80-årene.

Hvis blæren ikke tømmes ordentlig, kan menn med BPH utvikle nyrestein, urinveisinfeksjoner og nyreinfeksjoner. Derfor mener urologen at det er absolutt best å sette seg ned ved vannlating.

Gerald Collins' uttalelser har vekket interesse og diskusjon i helseverdenen. Noen menn er skeptiske til ideen om å endre en vane de har hatt hele livet, mens andre er åpne for å prøve det av helsemessige årsaker.