Emoji, som kidneybønner, hjerter i forskjellige farger eller en dynamitt, kan alle virke ganske enkle å forstå.
Men i den nye Netflix-miniserien «Adolescence» får disse tre emojiene en annen betydning enn de i utgangspunktet kan formidle.
Og flere av dem har røtter i det såkalte begrepet 'incel'.
Rikke Peters, ekspert på barn og unges nettbaserte sosiale fellesskap og førsteamanuensis ved HistoryLab, UCL, forteller til DR hva emojiene betyr og tilknytningen de har til fenomenet 'incel'.
I den andre episoden av den mye omtalte Netflix-serien er det en scene mellom episodens hovedperson, DI Luke Bascombe (Ashley Walters), og sønnen hans, Adam (Amari Bacchus). Her oversetter Adam emojiene fra deres umiddelbare betydning til hva de betyr i hans verden.
Kidneybønnen
Og hvis du starter med kidneybønnen, betyr det ifølge Adam at du identifiserer deg som en 'incel'.
Ifølge henne er incel-samfunnet veldig bredt og heterogent, og det kan derfor også være hjørner av incel-samfunnene med individuelle incels som har en eller annen form for voldstilbøyelighet.
"Det er et fellesskap av likesinnede der de bekrefter og begrunner hverandres kvinnefiendtlige holdninger til kvinner og samfunnet generelt. I disse nettverkene kan det oppstå en form for radikaliseringsprosess fordi disse holdningene ikke utfordres."

Foto: Shutterstock
Den røde pillen
"Den røde pillen betyr liksom «jeg ser sannheten». Det er en oppfordring til handling fra «manosfæren»."
Slik høres det ut når Adam i serien skal forklare faren sin hva den røde pillen betyr.
Den røde pillen, ifølge Rikke Peters, er et vanlig argument eller referansepunkt i «manosfæren» og i incel-samfunn om at det faktisk er menn som er de sanne ofrene for undertrykkelse i samfunnet.
Ifølge eksperten er det kvinner – og i stor grad feminismen – som har hatt mulighet til å oppnå reell makt i samfunnet. Videre beskrives det såkalte «redpill»-perspektivet som et radikalt verdensbilde som står i sterk kontrast til det mange liberale i dag vil støtte.
Og det er nettopp feminisme som incel-samfunn ser på som den virkelige skurken, mener eksperten.
"Feminisme er som denne konspirasjonen som har ødelagt en slags naturlig maktbalanse mellom kjønnene, der menn ikke lenger kan dyrke sin maskulinitet og få lov til å oppfylle sine seksuelle behov."
Dynamitten
"Dynamitt er en eksploderende «rødpille». Hun kaller ham en incel."
Dette sier karakteren Adam når han skal forklare dynamitt-emojien fra en kommentarseksjon på det sosiale mediet Instagram.
Og den dag i dag er også flere unge utsatt for incelkultur, sier Rikke Peters.
Men ifølge eksperten må man også være forsiktig med å se ting der de ikke nødvendigvis er.
"Så vidt jeg vet er de unge som kjøper seg inn i de svært radikaliserte delene av incelkulturen heldigvis fortsatt en minoritet. De aller fleste mennesker kan navigere godt."
Ifølge Rikke Peters kan imidlertid unge fortsatt bli påvirket av agendaer, fortellinger og diskurser som den bredere «manosfæren» har lykkes med å distribuere gjennom sosiale kanaler.
100 emoji
Normier, alfaer, betaer, Chads og incels.
Disse begrepene og symbolene, som for eksempel emojien ‘100’, inngår i en forklaringsmodell som ofte refereres til som 80–20-regelen. Ifølge denne logikken mener incel-miljøet at samfunnet kan deles inn i et hierarki, der kun et mindretall – de såkalte "alphas" og "chads" – står øverst.
Disse 20 prosentene av mennene hevdes å være de som får oppmerksomheten og tiltrekningen til 80 prosent av kvinnene.
Midt i hierarkiet finner man «normies» – personer som regnes som helt vanlige, både i utseende og sosial status. Nederst plasseres "betaer" og incels, som ifølge denne tankegangen er menn uten sjanse hos kvinner.
Denne ideologien bygger på en oppfatning om at kvinner og feminismen har snudd det tidligere kjønnsforholdet på hodet. Der menn før i tiden hadde den sosioøkonomiske makten og derfor oftere fikk velge partner, hevdes det nå at kvinner har tatt over denne makten.
Fordi kvinner i dag står friere til å velge eller velge bort en partner, mener incel-miljøet at menn har mistet sin posisjon i det sosiale hierarkiet – noe de tillegger feminismens fremvekst skylden for.

Foto: Pinterest
Det er ikke bare emojier med tilknytning til incel-kultur som dukker opp i serien. I en scene forklarer karakteren Adam sin far hvordan ulike fargede hjerte-emojier har forskjellige betydninger:
Rødt står for kjærlighet, lilla tolkes som seksuell tiltrekning, gult signaliserer interesse og flørt, mens rosa antyder interesse uten seksuelle intensjoner. Oransje hjerte indikerer en mer avslappet holdning. Hver farge har altså sin egen betydning, noe som understreker hvordan digital kommunikasjon kan romme komplekse budskap.
Disse nyansene viser at emoji-bruk ikke er så enkelt som det kanskje kan virke ved første øyekast – og det speiler en virkelighet utenfor skjermen.
Gjennom bruken av emojier etableres et slags kodespråk som kun forstås av dem som er en del av et bestemt miljø. Dette symbolspråket styrker fellesskapet mellom de som "kjenner koden", og bidrar til en følelse av eksklusiv tilhørighet gjennom intern kommunikasjon.
Serien treffer også et viktig poeng når det gjelder generasjonskløften i forståelsen av digital kultur. Mange voksne og foreldre er ofte ikke klar over hvilke aktiviteter og uttrykksformer unge benytter seg av på sosiale medier.
Emojier kan dermed fungere som skjulte signaler som voksne ikke oppfatter, noe som potensielt åpner for mobbing og sosial ekskludering – uten at det blir fanget opp av omgivelsene. Serien skildrer denne dynamikken på en treffende måte.