Kongehuset uttaler seg om Mette-Marits sykdom

20/10/2024 07:00

Yvonne

UNDERHOLDNING
Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff
Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff
Kan føre til endringer i kronprinsessens offisielle program.

I 2018 fortalte kronprinsesse Mette-Marit at hun er rammet av den alvorlige, kroniske sykdommen lungefibrose. I en dokumentar på TV 2 fortalte hun den gang at sykdommen ved flere anledninger hadde forhindret henne i å representere Norge ved flere offisielle tilstelninger.

Kronprinsessen har fortalt at sykdommen preger henne, at hun har utviklet angst for å gå opp bakker, og at hun blir flau når hun puster mye for eksempel i mikrofoner.

Nå opplyser kongehuset at hun har starter behandling for sykdommen igjen.

Ønsket er at åpenhet rundt sykdommen og behandlingen skal forhindre spekulasjoner og rykter.

"Tidligere erfaringer har vist at medisinene kan føre til bivirkninger som kan få konsekvenser for Kronprinsessens offisielle program. Derfor finner vi det naturlig å dele denne informasjonen denne gangen. Vi vil orientere om endringer i offisielt program dersom det blir nødvendig", skriver Slottet i en melding til pressen.

Det er ikke kjent hvor alvorlig grad kronprinsessen er rammet, ei heller hvilken behandling hun gjennomgår.

Da det ble offentlig kjent at Mette-Marit var syk, uttalte en av legene hennes, professor Kristian Bjøro, til NRK at:

"Sykdommen er påvist tidlig og vi har et godt håp om at vi kan kontrollere sykdomsutviklingen på en god måte."

Dette er sykdommen
Kronisk lungefibrose er en alvorlig og progressiv lungesykdom der lungevevet gradvis blir erstattet av arrvev (fibrose). Dette fører til at lungene mister elastisiteten, noe som gjør det vanskeligere å puste og for lungene å ta opp nok oksygen. Årsaken til sykdommen er ofte ukjent, men den kan også være forårsaket av miljøfaktorer som eksponering for støv, røyking, visse medisiner eller tidligere strålebehandlinger.

De vanligste symptomene inkluderer kortpustethet, spesielt ved fysisk aktivitet, kronisk tørrhoste og tretthet.

Sykdommen forverres over tid, og det finnes ingen kur, men det finnes behandlinger som kan bidra til å bremse progresjonen, som medisiner, oksygenterapi og i noen tilfeller lungetransplantasjon.

Læs også:

Svært få vet det: Slik sørger du for at kofferten går av flyet først Hvis du hater å vente på bagasjen din på flyplassen, vil du gjøre alt du kan for å få prosessen til å gå litt raskere - og heldigvis er det noen smarte triks du kan prøve i sommer.
Nesten alle gjør det: Derfor skal du ikke vaske håndklær på 60 grader En ekspert har nå kommet med en mening som sikkert vil ha flere meninger.