Moderne medisinsk mirakel har blitt Netflix-film

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
For 40 år siden ble Louise Joy Brown sett på som et mirakel. Nå fødes det 500 tusen som henne hvert år.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Vi skal ikke lenger tilbake enn 40 år tilbake i tid før noe som for oss er helt normalt ble sett på som noe skummelt og unormalt.

I Netflix-filmen "Joy" forteller Louise Joy Brown om hvordan hun som en uskyldig baby uforvarende ble opptakten til en medisinsk revolusjon.

Louise Joy Brown, verdens første person født via "in vitro-fertilisering" (IVF), åpner opp om hvorfor foreldrene hennes valgte å være åpne overfor henne om hennes noe unike unnfangelse.

En medisinsk revolusjon

Historien hennes er blitt tema for Netflix-filmen Joy, som går IVF-revolusjonen i sømmene og setter søkelyset på kampen pionerene Patrick Steptoe, Robert Edwards og Jean Purdy måtte gjennom for å realisere dette medisinske gjennombruddet.

Før Louises fødsel 25. juli 1978 møtte IVF stor motstand. Etter 10 år med forskning og flere mislykkede forsøk ble Louise født via keisersnitt.

Fødselsprosessen ble blant annet filmet for å dokumentere at hennes mor, Lesley, ikke hadde eggledere og dermed ikke kunne bli gravid på naturlig vis.

"Etter at jeg ble født og båret ut (det ble utført keisersnitt) ser du Patrick filme på innsiden av mammas mage, og han sa "du kan se at det ikke er eggledere her inne", noe som på en måte beviste at det han sa faktisk var sant," forteller Louise til LADbible , etter filmens Netflix-premiere.

Pinlige samtaler

Da hun var fire år bestemte Louises foreldre seg for at tiden var inne for at Louises skulle få se fødselsopptaket. «De brukte videoen for å forklare hvorfor jeg var annerledes før jeg begynte på skolen,» sier hun.

Louise forteller at foreldrene valgte å være ærlige mot henne slik at hun skulle være bedre rustet om hun skulle få spørsmål av andre om den noe unike unnfangelsen hennes.

Nå 46 år gammel, reflekterer Louise over hvordan det å være kjent som verdens første IVF-barn påvirket oppveksten. «Når du er ung, er det ikke gøy å høre om din fars sæd, det kan være ganske pinlig,» sier hun, "jeg mener, jeg har snakket mye om pappas sæd hele livet... men når du er yngre kan det være litt flaut."

En bortglemt pioneer

Filmen Joy løfter også frem Jean Purdy, en av de sentrale skikkelsene bak IVF, som ofte har blitt oversett. Purdy døde bare 39 år gammel av kreft, og har lenge blitt glemt av medisin historien for sitt fantastiske bidrag.

Louise omtaler Purdy kjærlig som sin «første barnevakt», fordi hun overvåket celledelingen før embryoet ble satt tilbake i morens livmor.

I dag er Louise tobarnsmor og ser på IVF som et medisinsk mirakel som har gitt liv til millioner.

Om du er på leting etter filmer du kan binge i helgen, er Joy streaming klar på Netflix nå.

Læs også:

6 stjernetegn som ALDRI bør flytte sammen Det er ikke alle som har problemer med å bo under samme tak. Men disse seks stjernetegnene bør under ingen omstendigheter flytte sammen.
Her er 7 overraskende grunner til å spise mer dadler Det finnes mange helsemessige fordeler ved å spise dadler.