21 år gamle Amanda: "Dating handler om å få flest mulig matches"

20/09/2023 15:30

Emma

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Amanda Frohn har vært singel i tre år. På den relativt korte tiden har hun lært hvor hard datingkulturen kan være.

21 år gamle danske Amanda Frohn vokste opp i en datingkultur dominert av datingapper. Og det som kan virke som en enkel og praktisk måte å møte nye mennesker, mener Amanda at er et sted hvor det handler mer om hvor mange matcher du får, enn om det er de riktige matchene – en match som kan føre til ekte kjærlighet.

Det har blitt en popularitetskonkurranse, mener hun.

"Vår datingkultur har blitt en hookup-kultur, der folk er mer på jakt etter noen å møte enn noen med en vanlig. Vi gjemmer oss bak skjermene våre, og Tinder, som andre sosiale medier, er et sted hvor det handler mer om å få flest likes og matcher og kose med en varm person, i stedet for å finne kjærligheten."

Amanda Frohn har selv vært singel i tre år og datet mer seriøst de siste to årene.

I de tre årene hun har vært singel har hun opplevd mye, og den altoverskyggende følelsen hun sitter igjen med er at det er noe veldig galt med datingkulturen vår. Vi snakker ikke lenger sammen. Vi ghoster (hvis du ghoster en annen person, avslutter du et forhold ved plutselig forsvinner fra livet uten å lage en lyd) heller . Og hvis vi endelig kommuniserer med hverandre, er ikke tonen nødvendigvis hyggelig, forteller hun ALT.dk.

Føler ikke den samme forpliktelsen

Til tross for et utvalg av datingapper, viser en dansk studie fra datingappen Happn at det aldri har vært så mange single i Danmark. Single, hvorav de fleste skulle ønske de hadde en kjæreste.

Men hvorfor er det slik når det aldri har vært enklere å få kontakt med nye mennesker og potensielle matcher gjennom en datingapp som Tinder?

Ifølge sexolog og parterapeut Daisy Løvendahl skyldes dette at vi ikke føler den samme forpliktelsen overfor hverandre når vi møtes via en app.

– Mens de fleste i dag dater digitalt, var det helt annerledes for bare 20 år siden. Den gang var vi en del av et mindre fellesskap der alle mer eller mindre kjente alle. Du gikk på de samme festene, du kan være på en slags videregående skole, eller du møttes på den lokale hver lørdag fordi det var stedet det var. Så menneskene du møtte, hadde du sosiale bånd til. I den forstand at hvis du møtte noen, var det nesten sikkert at foreldrene hans bodde fire gårder videre, eller at søsteren din kjente fetteren sin, forklarer hun.

Teflon eller ikke

Hvis du spør Amanda Frohn hvordan de ubehagelige datingopplevelsene har påvirket henne, er svaret umiddelbart: "Jeg er laget av teflon."

– Heldigvis lærte foreldrene mine meg fra barndommen å være som teflon når jeg møter motstand, men det påvirker meg fortsatt litt. Det blir vanskeligere å åpne seg for nye mennesker når du har opplevd å bli kastet av deg på denne måten etter å ha åpnet deg. Da vil jeg ikke være sårbar for et nytt menneske på samme måte, forklarer Amanda Frohn og fortsetter:

– Man blir mer motvillig, og jeg tror også at jo lenger man er i markedet for datingapper, jo mer følelsesmessig kald blir man på å finne kjærligheten. Du blir vant til å bli behandlet på den måten. Det blir hverdagslig og til slutt tar du ikke noe inn. Og sånn skal det ikke være. Du må gjøre en innsats for å finne kjærligheten.

"Jævla lei av datingkultur"

I perioder hvor det hele har blitt for mye, har Amanda Frohn slettet datingappene sine. Likevel har hun kommet tilbake – igjen og igjen. Spesielt når hun kjeder seg, sveiper hun på Tinder. Det er et tidsfordriv, forklarer hun.

For et halvt år siden fikk hun fortsatt nok. Hun gadd ikke lenger å ta del i datingkulturen slik den er, og skrev derfor en kronikk i Politiken, om hvor «jævla lei av datingkulturen» hun var.

Det var en oppfordring fra Amanda Frohns side, men også et ønske om å møte mer autentisitet.

Selv om Amanda Frohn ikke har møtt noen mens hun dater personlig, er det en øyeåpner; en sårt tiltrengt pause som får henne til å ta to skritt tilbake og revurdere å bruke apper. Og så må kjærligheten komme når den kommer.

Nedenfor kan du få Amandas beste råd til deg som synes datingkulturen er vanskelig å navigere i:

  1. Slett alle datingappene. Ikke nødvendigvis permanent, men for en periode slik at du finner ut hvor mange bekymringer de egentlig forårsaker – og hvor mye tid du bruker på å skrive med en Tinder-match du egentlig ikke vet fordi du kjeder deg.

  2. Bruk energien du har brukt på datingapper tidligere på noe positivt. Frivillig arbeid, tid med kollegaene dine eller noe helt annet. Bare det er noe som gjør deg glad.

  3. Begynn å journalføre. Gjør det klart for deg selv hva du leter etter i en partner og skriv alt ned. Når du har gjort det, krøller du sammen og kaster det ut, fordi du ikke kan bruke det til noe. Kjærlighet er kjærlighet, og en partner er ikke noe du kan sette på formelen. Et partnerskap er noe du skaper sammen med en annen person som du har en ting til felles med: et ønske om at dere skal være sammen. Og du kan ikke forestille deg det. Min erfaring er at du hindrer deg selv hvis du har for høye forventninger. Det viktigste er vel at kjemien er der, heller enn hvor mange bokser på listen du kan krysse av?

  4. Gå aldri på kompromi med dine egne grenser. Hvis du gjør det, vil du miste en del av deg selv, og det viktigste er at du har deg selv med deg når du dater.

  5. Til de som er på Tinder: Prøv å sveipe til høyre på alle – selv de du ikke umiddelbart tenker, typen din er normal, for kanskje det er nettopp det. Din type.